İsviçre, soğuk savaş döneminden kalma sığınakları yeniliyor: Tarihi koruma mı, savunma yatırımı mı?

İsviçre, soğuk savaş döneminden kalma sığınakları yeniliyor: Tarihi koruma mı, savunma yatırımı mı?
İsviçre, soğuk savaş dönemine ait nükleer sığınaklarını modernize etmeyi planlıyor. 1963'te çıkarılan yasa ile vatandaşa ve sığınmacıya yer garantisi sunan bu adım, güvenlik mi yoksa tarihi koruma mı tartışmalarını beraberinde getirdi.

SÜEDA İLKER

İsviçre hükümeti, 220 milyon İsviçre frangı (250 milyon dolar) değerinde bir bütçe ayırarak eski yapıların yenilenmesini planlıyor. Vaud kantonu sivil savunma komutanı Louis-Henri Delarageaz, mevcut kurallarda bazı istisnaların kaldırılmasının ve eski sığınakların güncellenmesinin hedeflendiğini açıkladı. Ancak, hükümetin sığınak yenileme planının, çatışmaya hazırlık anlamına gelmediğinin altı çiziliyor.

SIĞINAKLARDAN BAZILARI İŞLEVSİZ DURUMDA

Sivil savunma görevlileri, Vaud kantonunda eski bir apartman altındaki sığınağı denetlerken, yapılan kontrolün bir parçası olarak ciddi eksiklikler ortaya çıktı. Sığınak kapısı yerinden çıkmadı, bazı kaçış tünelleri örümcek ağlarıyla doluydu ve havalandırma sistemi uygunsuzdu.

Ekip başkanı Gregory Fuhrer, sığnağın "mevcut haliyle kullanılamaz durumda" olduğunu belirtti. Sığınak sahiplerine hatalarını düzeltmeleri için bir yıl süre verileceği açıklandı. Aksi takdirde, her bir sakin için kamuya açık bir sığınakta yer sağlanacak ve bu da 800 frank (900 dolar) gibi bir maliyet yaratacak.

İSVİÇRE’NİN TARAFSIZLIK POLİTİKASI

İsviçre, 1815 yılından bu yana tarafsız bir ülke olarak savaşlardan uzak kalmış olsa da, geçmişte Fransa tarafından işgal edilmiştir. Ayrıca, İkinci Dünya Savaşı sırasında bazı hava saldırılarına da maruz kalmıştır. Bugün ise, Rusya'nın 2022'deki Ukrayna işgali sonrası, İsviçre'de sığınaklara yönelik endişeler arttı.

Delarageaz, "Birdenbire sığınakların yerini, hazır olup olmadığını soran insanlardan telefonlar almaya başladık," dedi. Özellikle, Fransız vatandaşlarının İsviçre'deki sığınaklar hakkında bilgi talep etmeleri üzerine, bu taleplerin geri çevrilmek zorunda kaldığı belirtildi. Çoğu İsviçreli özel sığınaklara sahipken, bazıları topluluk sığınaklarını tercih ediyor.

Kaynak:Reuters

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.