Küresel ticaret tehlikede: Husiler kim, neden gemilere saldırıyorlar?
Yemen’in kuzeyindeki Sada kentinde 1990'larda Mümin Gençler Hareketi olarak kurulan ve daha sonra Ensarullah Cemaati adını alan Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana başta olmak üzere Yemen'in büyük bir kısmını kontrol ediyor.
İRAN TARAFINDAN DESTEKLENİYOR
Ensarullah Cemaatini, 2004 yılında Yemen ordusu tarafından öldürülen Hüseyin Bedreddin el-Husi’nin ardından kardeşi Abdülmelik el-Husi yönetiyor. Husilerin en büyük destekçisi ise İran. Mali ve askeri destek sağlayan Tahran yönetimi, Husiler aracılığıyla bölgedeki nüfuzunu artırıyor.
YEMEN’DEKİ İÇ SAVAŞ VE HUSİLERİN GÜÇLENMESİ
Husiler ile Yemen hükümeti arasındaki ilk savaş 2004’te başladı ve 2010’da ateşkesle sona erdi. Ancak Arap Baharı sürecinde Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in devrilmesiyle ülkede oluşan istikrarsızlık, Husilerin güç kazanmasına yol açtı. Eylül 2014’te başkent Sana’yı ele geçiren Husiler, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleriyle çatışmalara girdi.
KIZILDENİZ'DEKİ SALDIRILAR VE ABD'NİN MÜDAHALESİ
İsrail’in Gazze’ye saldırılarının ardından Husiler, Kızıldeniz’de İsrail ile bağlantılı gemilere saldırılar düzenlemeye başladı. Bu durum küresel deniz ticaretini tehdit ederken, ABD ve İngiltere Husilere karşı hava saldırıları başlattı. ABD öncülüğünde oluşturulan "Refah Muhafızı Operasyonu" ile bölgedeki ticari gemilerin güvenliği sağlanmaya çalışılıyor.
TRUMP’TAN HUSİLERE TEHDİT
ABD Başkanı Trump, Husilere yönelik sert açıklamalarda bulunarak, "Eğer saldırıları durdurmazsanız, daha önce hiç görmediğiniz kadar büyük bir cehennem yağmuru üzerinize yağacak" dedi. Ancak Husiler, saldırılara misilleme yapacaklarını belirterek geri adım atmayacaklarını duyurdu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.