Macron’dan SDG’ye destek: Suriye’de terörle mücadele öncelik

Macron’dan SDG’ye destek: Suriye’de terörle mücadele öncelik
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris’te düzenlenen uluslararası konferansta terörle mücadelenin öncelikli olduğunu vurguladı. Geçici hükümete, SDG’yi geçiş sürecine "tam olarak entegre etme" çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris’te düzenlenen uluslararası konferansta Suriye’deki terör unsurlarıyla mücadelenin öncelikli olduğunu vurguladı. Geçici hükümete, Kürt güçlerin denetimindeki Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) geçiş sürecine "tam olarak entegre etme" çağrısında bulundu.

TERÖRLE MÜCADELEYE VURGU

Paris’te gerçekleştirilen ve Batılı ile Arap ülkelerinin katılım sağladığı uluslararası konferansta Suriye'nin yeniden inşası için destek sözü verilirken, Macron bölgedeki terör örgütlerine karşı mücadelenin "mutlak bir öncelik" olduğunu belirtti.

ABD'nin Suriye politikası konusundaki belirsizlik devam ederken, Macron, geçici hükümet yetkililerine ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonla iş birliği yapmaları çağrısında bulundu.

SDG İÇİN ENTEGRASYON ÇAĞRISI

Macron, Kürt güçlerin kontrolündeki SDG’yi "değerli müttefik" olarak tanımlayarak, geçici hükümetin SDG’yi Suriye’nin geçiş dönemine dahil etmesi gerektiğini ifade etti.

"Bugün sizin sorumluluğunuzun onları entegre etmek ve aynı zamanda bu güçlerin katılmasına izin vermek olduğunu düşünüyorum" dedi.

Türkiye, ABD destekli SDG'nin çatısı altındaki en etkin ve güçlü silahlı yapı olan YPG’yi, PKK’nın Suriye kolu olarak görüyor. Bu nedenle, Suriyeli olmayan Kürt militanların bölgeden çekilmesi Ankara’nın en önemli taleplerinden biri olarak öne çıkıyor.

FRANSA’DAN 50 MİLYON EUROLUK YARDIM

Fransız hükümetinin öncülüğünde gerçekleşen konferans, Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından Suriye’de siyasi geçiş sürecini destekleme amacı taşıyor.

Paris’teki toplantı, Esad sonrası döneme dair Ürdün ve Suudi Arabistan’da yapılan görüşmelerin ardından düzenlenen üçüncü büyük zirve oldu. Konferans sonunda yayınlanan bildirgede, "Esad sonrası geçiş sürecinin Suriye liderliğinde olması gereken bir süreç çerçevesinde başarılı olmasını" sağlamak için ülkelerin ortak hareket edeceği belirtildi.

Toplantıya Türkiye, Lübnan, Fransa, Almanya, İtalya, Yunanistan ve G7 üyeleri Kanada ile Japonya katılarak bildiriyi imzalarken, ABD temsilci gönderdiği halde belgeye imza atmadı.

AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN ESAD YAPTIRIMLARINA SON VERME SİNYALİ

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Avrupa Birliği'nin Esad yönetimine yönelik yaptırımları kaldırma konusunda adım atmaya hazır olduğunu duyurdu.

"Bu yaptırımlar artık Suriye'nin toparlanması ve yeniden inşası önünde bir engel teşkil edemez" diyen Barrot, yeni Suriye hükümetine aşırılık ve terörle mücadelede destek sözü verdiklerini belirtti.

Fransa, 2025 yılı için Suriye’ye 50 milyon euro yardım taahhüdünde bulundu. Ayrıca uluslararası bağışçıları koordine etmek amacıyla BM çatısı altında bir çalışma grubu oluşturulacağı duyuruldu.

GEÇİŞ HÜKÜMETİ ÇEŞİTLİLİĞİ YANSITACAK

Sonuç bildirgesinde, "Suriye toplumunun tüm kesimlerini ve yurt dışındaki Suriye diasporası üyelerini" temsil eden bir geçiş sürecine duyulan ihtiyaç dile getirildi.

Suriye’nin geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Esaad Hasan Şeybani, 1 Mart’ta kurulması planlanan yeni hükümetin ülkenin "çeşitliliğini" yansıtacağını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.