McKinsey, Opioid skandalında 650 milyon dolar ödemeyi kabul etti

McKinsey, Opioid skandalında 650 milyon dolar ödemeyi kabul etti
ABD’li danışmanlık şirketi McKinsey, opioid ağrı kesicilerin satışlarını artırma rolü nedeniyle 650 milyon dolar ödeyecek. Şirket, ölümcül opioid salgınına katkıda bulunduğu suçlamalarını çözmek için uzlaşmaya vardı.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) danışmanlık şirketi McKinsey, opioid ağrı kesicilerin satışlarını artırma konusundaki rolüyle ilgili olarak federal soruşturmada 650 milyon dolar ödeme kabul etti.

Virginia eyaletindeki bir bölge mahkemesine yapılan başvuruda, McKinsey’in bu ödemeyi, ABD’deki ölümcül opioid salgınını körükleyen ağrı kesicilerin pazarlanmasına dair cezai soruşturmaları çözmek amacıyla kabul ettiği belirtildi.

PURDUE PHARMA’NIN OXYCONTİN SATIŞLARI ÜZERİNDEKİ DANIŞMANLIĞI

McKinsey, opioid ağrı kesici OxyContin’in üreticisi Purdue Pharma’ya yaptığı danışmanlık ile ilgili olarak 650 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etti. Şirket, Purdue Pharma’nın bu ilaç satışlarını nasıl artıracağı konusunda yönlendirmelerde bulunmuştu.

Mahkeme belgelerine göre, McKinsey’in eski kıdemli ortaklarından Martin Elling, Purdue için yaptığı çalışmalarla ilgili kayıtları yok etmesi nedeniyle "adaleti engelleme" suçunu kabul etti.

OPİOİD SALGININA KARŞI TEPKİLER BÜYÜYOR

ABD’de opioid katkılı bağımlılık yapan ağrı kesicilerin yol açtığı toplumsal kriz, Purdue Pharma ve McKinsey gibi şirketlere karşı ciddi tepkilere neden olmuştu. Bu şirketler hakkında açılan davalar, opioid salgınının halk sağlığına etkilerini gündeme taşıdı.

MCKİNSEY’İN ÖDEMELERİ YÜKSELİYOR

McKinsey, daha önce de Purdue Pharma ve diğer ilaç üreticilerine danışmanlık yaparak opioid salgınını körüklediği iddialarıyla ilgili olarak yaklaşık 1 milyar dolarlık anlaşmalar yapmıştı. Şirket, davaların çözülmesi amacıyla bu ödemeleri kabul etti.

PURDUE PHARMA’NIN CEZAİ SUÇLAMALARI

Purdue Pharma, 2020 yılında reçeteli ağrı kesicilerin kullanımına yönelik suistimalleri kapsayan cezai suçlamaları kabul etti. Bu, şirketin opioid krizindeki sorumluluğunu kabul ettiği anlamına geliyordu.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.