NASA ve ESA hesaplamalarını güncelledi! 2024 YR’nin Dünya'ya çarpma riski arttı

NASA ve ESA hesaplamalarını güncelledi! 2024 YR’nin Dünya'ya çarpma riski arttı
NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) son hesaplamalarına göre, 2024 YR adlı göktaşının 2032 yılında Dünya'ya çarpma olasılığı yükseldi. Bu oran, Aralık ayında ESA tarafından açıklanan yüzde 1,3'lük ihtimalden daha yüksek oldu.

Bilim insanları, 2024 YR adlı göktaşının 2032 yılında Dünya’ya çarpma olasılığının daha önce tahmin edilenden yüksek olduğunu duyurdu. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yapılan son hesaplamalar, çarpma ihtimalinin yüzde 2,3’e yükseldiğini gösterdi. Bu oran, Aralık ayında ESA’nın açıkladığı yüzde 1,3’lük ihtimalden belirgin şekilde daha fazla.

YÖRÜNGE TAKİBİ DEVAM EDİYOR

Uzmanlar, göktaşının kesin rotasını belirlemek için gözlemleri sürdürüyor. NASA tarafından finanse edilen gökbilimciler, 2024 YR’nin yaklaşık 90 metre genişliğinde olduğunu ve 1908’de Tunguska’da büyük bir patlamaya neden olan asteroide benzediğini vurguluyor. Tunguska Olayı’nda, 2 bin 150 kilometrekarelik bir ormanlık alan tamamen yok olmuştu.

‘PANİĞE GEREK YOK’

Yetkililer, 2024 YR’nin risk listesinin başına yerleşmesine rağmen paniğe kapılmaya gerek olmadığını belirtiyor. ESA tarafından yayınlanan bir bilgilendirme videosunda, göktaşlarının çarpma ihtimallerinin zamanla değişebileceği ve yeni gözlemlerle bu riskin büyük ölçüde sıfıra inebileceği ifade edildi.

thumbs-b-c-d77d4996f7ba76a1765a0ef05e8e51c5.jpg

NASA’nın Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi’nden yapılan açıklamada ise, “Geçmişte de benzer şekilde risk listesinde yükselen ve daha sonra yeni veriler ışığında tehlike arz etmediği belirlenen göktaşları oldu” denildi. NASA araştırmacısı Molly Wasser de, “2024 YR’nin çarpma olasılığı, önümüzdeki haftalarda yapılacak yeni gözlemlerle sıfıra indirilebilir” ifadelerini kullandı.

ÖNLEM ALINABİLİR Mİ?

Edinburgh Üniversitesi’nden Gezegen Astronomisi Profesörü Colin Snodgrass, “Büyük ihtimalle bu göktaşı Dünya’yı teğet geçecek. Ancak yörüngesini daha doğru tahmin edebilmek için ek gözlemler yapmamız gerekiyor” dedi.

Daha önce benzer bir durum 2004 yılında keşfedilen 99942 Apophis asteroidinde yaşanmıştı. İlk hesaplamalara göre Torino Ölçeği’nde 4 seviyesinde risk taşıyan Apophis’in, yapılan yeni gözlemlerle önümüzdeki 100 yıl boyunca Dünya için bir tehdit oluşturmayacağı tespit edilmişti.

NASA’nın 2022’de gerçekleştirdiği DART misyonu ise, bu tür tehditlere karşı önlem almanın mümkün olduğunu gösterdi. Görev kapsamında, bir uzay aracı bir asteroide çarptırılarak yörüngesi başarılı şekilde değiştirildi.

Profesör Snodgrass, “2024 YR gibi göktaşları için DART benzeri müdahaleler etkili olabilir. Bu teknolojiye sahibiz ve daha önce test edildi” diyerek olası bir çarpma durumunda müdahale edilebileceğine dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.