NATO Rusya'yla savaşa mı hazırlanıyor? Kritik boru hattı uzatılıyor

NATO Rusya'yla savaşa mı hazırlanıyor? Kritik boru hattı uzatılıyor
Almanya'nın önde gelen haber dergisinde yer alan habere göre NATO’nun Almanya’dan Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne uzanan yeni bir boru hattı inşa etmeyi planladığını duyurdu.

Almanya'nın önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel, NATO’nun Almanya’dan Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne uzanan yeni bir boru hattı inşa etmeyi planladığını açıkladı. Bu proje, NATO’nun savaş uçaklarına yakıt sağlayan mevcut boru hattının doğuya doğru genişletilmesini öngörüyor.

Almanya’nın batısına kadar uzanan ve Sovyetler Birliği ile olası bir çatışma durumunda jet yakıtı tedarik etmeyi amaçlayan bir boru hattı bulunuyor. Alman ordusunun iç yazışmalarına dayandırdığı haberinde, Soğuk Savaş döneminden kalan bu hattın, Rusya ile savaş ihtimaline karşı genişletilmesinin hedeflendiğini aktardı.

boru-hatti.jpg

Söz konusu yazışmada şu ifadelerin yer aldığı bildiriliyor:

"Acil durumlarda doğu sınırına sevk edilebilecek güçlere sürdürülebilir yakıt tedariki konusunda kayda değer sorunlar var."

Habere göre, Almanya Savunma Bakanlığı'ndaki üst düzey yetkililer, bu boru hatlarının NATO’nun yakıt tedariki açısından “belkemiği” niteliğinde olduğunu vurguladı. Genişletilecek hattın, Weser ve Elbe gibi nehirlerin altından geçeceği ve bu yapıların muhtemel kazalara karşı korunması gerekeceği belirtildi.

2035 yılında büyük ölçüde tamamlanması planlanan projenin toplam maliyetinin 21 milyar doları bulması bekleniyor. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, projeye 3,5 milyar eurodan fazla katkı yapmaya hazır olduklarını ifade ederken, "Askerlerimiz için güvenilir yakıt tedariki, operasyonel hazırlık için gerekli kalemlerden biridir." dedi.

Haber dergisi, adını açıklamadığı üst düzey bir NATO yetkilisine dayandırdığı haberinde, savaş durumunda yakıt talebinin devasa boyutlara ulaşacağını ve bu boru hattının stratejik bir zorunluluk olarak görüldüğünü belirtti.

Rus devletine bağlı RT, Der Spiegel'in haberini okuyucularına aktarırken özellikle şu ifadeye dikkat çekti:

"Moskova'nın Avrupa'nın doğusundaki ülkelere saldırması ihtimaline karşı operasyonel planlar yapıldı."

NATO’nun 1950’lerin sonunda inşa ettiği Orta Avrupa Boru Hattı Sistemi (CEPS), Almanya, Fransa, Belçika ve Hollanda’dan geçiyor ve ABD’nin de bu sistemden faydalandığı biliniyor.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov, Aralık 2024’te yaptığı açıklamada, önümüzdeki 10 yıl içinde Avrupa topraklarında NATO ile olası bir çatışmaya hazırlıklı olmaları gerektiğini söylemişti.

Rusya'nın 2022’de Ukrayna’ya savaş açmasının en önemli nedenlerinden biri, Kiev yönetiminin NATO’ya katılma hedefiydi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.