Netanyahu Gazze'de ateşkes istemiyor, esirler ikinci planda

Netanyahu Gazze'de ateşkes istemiyor, esirler ikinci planda
İsrailli askeri analist, Başbakan Netanyahu'nun Gazze'de esir takası ve ateşkes anlaşması yapma niyetinde olmadığını, esirleri ikinci plana attığını belirtti.

İsrailli askeri uzman ve analist Amos Harel, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması yapma niyetinde olmadığını, esirlerin hayatının ise onun için ikinci sırada geldiğini ifade etti. Haaretz gazetesindeki makalesinde Harel, Netanyahu için en önemli önceliğin siyasi bekası olduğunu vurguladı.

"GAZZE'DE DAHA FAZLA ESİR ÖLEBİLİR"

Harel, İsrail kamuoyuna verilen mesajlardan Netanyahu'nun bir anlaşmaya varma niyetinde olmadığının görüldüğünü belirterek, hükümetteki aşırı sağcı bakanların, Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını ve İsrail'in Philadelphi ile Netzarim koridorlarından çekilmesini içeren bir anlaşmaya karşı hükümetten çekilme tehdidinde bulundukları sürece, Netanyahu'nun bir hükümeti olamayacağını ifade etti. Harel, bu koşullar altında esirlerin hayatının ikinci planda kalacağını ve Gazze'deki zor şartlar altında daha fazla esirin ölebileceğini söyledi.

ABD, Gazze'de "insani ara"nın yeniden başlaması için çalışıldığını bildirdi

Netanyahu'nun taktik değiştirse de stratejisini değiştirmediğini ve anlaşmanın yapılmayacağı gerçeğini defalarca açıkladığını belirten Harel, Netanyahu'nun ilk aşama (insani amaçla rehinelerin salıverileceği aşama) sona erdikten sonra anlaşmayı bozmak için çalışacağını, bu süreçte İsrail ordusunun Gazze'den tamamen çekilmiş olmayacağını, aksine hızla işgal ettiği bölgelere geri döneceğini kaydetti.

Harel, bu hafta Gazze'den gelen 6 esirin ölüm haberiyle birlikte, göstericilerin yeniden kalabalık bir şekilde sokağa inmesine rağmen Netanyahu'nun uzun vadede kendisine yönelik bir tehdit hissetmeyeceğini savundu.

İsrail ordusu, Gazze'yi işgalinde sahil şeridi ve kent merkezini zorluyor

İsrail ordusu, 1 Eylül'de Gazze Şeridi'nin Refah kentinde bir tünelde altı İsrailli esirin cesedine ulaşıldığını açıklamıştı. Hamas ise bu esirlerin "Amerikan silahlarıyla Filistin halkını katleden İsrail bombardımanında" öldüğünü belirtmişti.

Gazze'de tutulan İsrailli esirlerin aileleri tarafından oluşturulan platform, "Gazze-Mısır sınır hattındaki Philadelphi Koridoru'nda işgali sürdürmekte ısrar eden ve esir takası anlaşmalarını baltalayan" Netanyahu'yu, altı İsrailli esirin ölümünden sorumlu tutmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.