Reuters yazdı: Erdoğan'ın İmamoğlu’na yönelik baskıları, Kürtler arasında güvensizliği körüklüyor
Haberde, İmamoğlu’nun tutuklanmasının ve PKK ile 40 yıldır süren çatışmaların sona erdirilmesine yönelik reformların belirsizliğinin, Kürtler arasında kaygıları artırdığı belirtildi. Reuters’a göre, Türkiye’nin siyasi ve ekonomik istikrarı güçlendirme çabalarının başarısız olması halinde, güneydoğudaki sosyal ve ekonomik sıkıntılar daha da derinleşebilir.
ÖCALAN’IN SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı silah bırakma çağrısının ardından örgüt ateşkes ilan etmişti. Ancak PKK, barış sürecinin ilerleyebilmesi için siyasi ve demokratik adımların atılması gerektiğini vurguluyor. DEM Parti de sürecin ancak demokratikleşme hamleleriyle güçlenebileceğini savunuyor.
"BİR MAYIN TARLASINA GİRİYORUZ"
DEM Parti Milletvekili Cengiz Candar, Türkiye’nin geçmişte barış sürecinde yaşadığı başarısızlıklara dikkat çekerek, "Bir mayın tarlasına giriyoruz. Her şey rayından çıkabilir ve başarısızlıkla sonuçlanabilir" dedi. Candar, 1990’ların başında başlayan barış çabalarının sonuçsuz kaldığını hatırlatarak, mevcut sürecin de riskler barındırdığını söyledi.
KÜRTLERİN DESTEĞİ YENİ ANAYASA İÇİN Mİ?
Reuters, Erdoğan’ın 2028 seçimlerinde aday olabilmek için yeni bir anayasa hazırlığı içinde olduğunu ve bu süreçte Kürtlerin desteğini almaya çalıştığını öne sürdü. Ancak hükümetin atacağı taviz adımlarının birçok Türk seçmen tarafından tepkiyle karşılanabileceği ifade edildi.
MHP’DEN DİKKAT ÇEKEN ÇIKIŞ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, PKK’nın mayıs ayında bir kongre düzenleyerek dağılmasını önerirken, Erdoğan’ın Öcalan heyetindeki DEM milletvekilleriyle görüşmeye sıcak baktığı iddia ediliyor. Candar, Bahçeli’nin geçmişte Öcalan’ı “terörist başı” olarak tanımlamasına rağmen son dönemde “kurucu lider” ifadesini kullanmasına dikkat çekti ve sürecin “bir yere doğru gittiğini” söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.