Uzmanlar, Rusya-Ukrayna savaşında barış sağlanamayacağını düşünüyor

Uzmanlar, Rusya-Ukrayna savaşında barış sağlanamayacağını düşünüyor
Rusya-Ukrayna Savaşı 4. yılına girerken, uzmanlar sürdürülebilir bir barışın zor olduğunu söylüyor. ABD'nin müdahalesi savaşı sonlandırır mı, yoksa uzatır mı? İşte çarpıcı analizler…

Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat 2022'de başlayan savaş, 4. yılına girdi. Savaşın gidişatına ve barış ihtimaline dair farklı görüşler bulunurken, uzmanlar Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) sürece dahil olmasının barışı hızlandırmaktan çok çatışmayı uzatabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

"TAKTİKSEL BERABERLİK" DÖNEMİ

ABD ordusundan emekli Tuğgeneral Mark Kimmitt, savaşın şu an için "taktiksel bir beraberlik" noktasında olduğunu belirtiyor. Son aylarda ne Ukrayna ne de Rusya kayda değer bir ilerleme kaydedebildi. Kimmitt’e göre savaşın tamamen sona ermesi düşük bir ihtimal ve şu an için en büyük umut, çatışmaların durması ve ölümlerin azalması.

Almanya merkezli Zentrum Liberale Moderne düşünce kuruluşunun Ukrayna Programı Direktörü Simon Schlegel ise Rusya’nın barış müzakerelerine katılmak istemesinin temel nedeninin orduyu yeniden toparlamak ve zaman kazanmak olduğunu belirtiyor. Ona göre Moskova’nın niyeti, uzun vadeli bir barıştan ziyade ileride yeni hamleler yapabilmek için güç toplamak.

ABD İLE RUSYA GÖRÜŞMELERİ BARIŞI GETİRİR Mİ?

Son dönemde ABD ve Rusya arasında Suudi Arabistan’da yapılan görüşmeler, savaşın seyrini değiştirebilir mi? Kimmitt, ABD'nin Taliban ile yaptığı müzakereleri hatırlatarak, Washington yönetiminin elindeki en büyük kozun Ukrayna'ya desteği azaltma ihtimali olduğunu dile getiriyor.

Schlegel ise Ukrayna'nın bulunmadığı bir masada yapılan görüşmelerin kalıcı bir barış getirmeyeceği görüşünde. Ona göre Batı, Ukrayna’yı dışlayarak Putin ile doğrudan bir anlaşmaya varırsa, bu uzun vadede sürdürülebilir olmayacak.

AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDA FİKİR AYRILIĞI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz başta olmak üzere birçok Avrupalı lider, Ukrayna’nın barış müzakerelerinde yer alması gerektiğini vurguluyor. Ancak Avrupa içinde bu konuda fikir ayrılıkları var.

Bazı ülkeler Ukrayna'ya güçlü destek verirken, Rusya'nın enerji kaynaklarına bağımlı olan bazı Avrupa ülkeleri, daha temkinli bir tutum sergiliyor. Orta ve Doğu Avrupa’da ise Ukrayna'ya destek konusunda farklı yaklaşımlar dikkat çekiyor. Schlegel, AB’nin tamamen dahil edilmediği bir anlaşmanın, kıtadaki bazı ülkeler tarafından reddedilebileceğini söylüyor.

SAVAŞ NASIL SONLANACAK?

Kimmitt’e göre savaşın kısa vadede barışla sonuçlanması pek olası değil. En iyi ihtimalle tarafların çözüme ulaşamadığı, donmuş bir çatışma ortamı oluşabilir. Keşmir ve Kore örneklerini hatırlatan uzmanlar, Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginliğin yıllarca sürebileceğini öngörüyor.

Schlegel de benzer bir görüşte. Ona göre Rusya’ya verilen her taviz, Moskova'nın daha fazlasını talep etmesine yol açabilir. Bu nedenle savaşın geleceği belirsizliğini korurken, diplomasi masasında tarafların pozisyonları büyük önem taşıyor.

Savaşın 4. yılında dünya, Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerin seyrini dikkatle izlemeye devam ediyor. Barış umudu sürerken, sahadaki gerçekler ve siyasi dengeler bu ihtimali her geçen gün biraz daha zorluyor.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.