Santorini’de yanardağ 'yeniden şarj oldu': Uzmanlardan kritik açıklamalar!

Son dönemde ise bilim insanları, özellikle Santorini’nin kuzeydoğusundaki Kolumbo Yanardağı'nda hareketlilik olduğunu belirtiyor. Kolumbo, 1650 yılında büyük bir patlamaya neden olmuş ve tsunamiye yol açmıştı. Şimdi ise yer altındaki magmanın yeniden hareketlenmeye başlaması, uzmanları harekete geçirdi.

Oregon Üniversitesi’nde jeofizikçi olarak görev yapan Emily Hoeft, Santorini ve çevresindeki volkanik hareketliliği yıllardır takip ediyor. Hoeft, yanardağla ilgili son verileri paylaşarak, "Küçük Anydros adasının altındaki magma hareketleri, kabuğun gerilmesine ve genişlemesine yol açıyor. Son altı ayda Santorini’de küçük çaplı bir yanardağ şişmesi yaşandığını gözlemledik" dedi.

SİSMİK VE VOLKANİK FAALİYETLER ARTTI
Santorini'nin kuzeydoğusunda, magmanın hareketi nedeniyle yer kabuğunun kırıldığını ve bunun depremleri tetiklediğini belirten Hoeft, "Magma hareket ettikçe küçük depremler meydana geliyor. Aynı zamanda bölgedeki faylar, gerilme nedeniyle yeniden konumlanıyor. Bu süreç, hem sismik hem de volkanik aktivitenin artmasına sebep oluyor" diye konuştu.

YANARDAĞ PATLAR MI?
Bilim insanı Hoeft, magmanın yüzeye çıkma ihtimali hakkında ise şunları söyledi:
"Genellikle volkanlar magmayı kabuğun içine iter, ancak çoğu zaman magma yüzeye ulaşmaz. Anydro yakınlarındaki bu magma enjeksiyonunun durma olasılığı oldukça yüksek. Eğer yüzeye çıkarsa, Anchor Adası'nın güneybatısındaki deniz tabanında bir patlama yaşanabilir. Ancak bunun dramatik bir olay olma ihtimali düşük."

HAVACILIK VE SAĞLIK RİSKLERİ
Volkanik hareketlilik nedeniyle kül emisyonu oluşabileceğine dikkat çeken Hoeft, bunun hava trafiği ve sağlık üzerinde etkileri olabileceğini belirtti. "Kül miktarı ve dağılımı, havacılık faaliyetlerini etkileyebilir. Ayrıca solunum yolu hastalıklarına yol açabilir" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.