SIPRI raporunda dikkat çeken sonuçlar: Avrupa ve Türkiye savunmada ne kadar bağımlı?

SIPRI raporunda dikkat çeken sonuçlar: Avrupa ve Türkiye savunmada ne kadar bağımlı?
Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) Uluslararası Silah Transferi Eğilimleri Raporu, Avrupa’nın savunmada bağımsızlaşma sürecinin zorluklarını gözler önüne serdi. Türkiye’nin ise savunma sanayiindeki yükselişi dikkat çekti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci başkanlık döneminde Avrupa’ya yönelik silah desteğini azaltma kararı, AB’yi kendi savunma sistemini geliştirmeye yöneltti. Ancak SIPRI raporuna göre, Avrupa’nın savunma alanında ABD’den bağımsızlaşması kolay gözükmüyor.

BBC’den Güven Özalp’in haberine göre, 2020-2024 döneminde Avrupalı NATO üyelerinin ithal ettiği silahların %64’ü ABD’den geldi. Üstelik bu silahlar, ABD’nin teknik desteği olmadan işlevsiz hale gelebiliyor.

F-16 savaş uçaklarının üçüncü ülkelere devri ABD onayı olmadan mümkün değil. Patriot hava savunma sistemleri ABD’den füze takviyesi olmadan çalışamıyor. HIMARS füzeleri, ABD’nin verdiği GPS kodları olmadan hedefleri vuramıyor. F-35 savaş uçakları, ABD teknik müdahalesiyle uçuşa kapatılabilir.

AVRUPA’DA FRANSA ÖNE ÇIKIYOR

Avrupa, ABD’ye bağımlılığı azaltmak için savunma sepetini çeşitlendirme yoluna gidiyor. AB içinde en fazla silah satan ülke Fransa olurken, Hindistan ve Katar en büyük müşterileri oldu. Buna karşılık, silah ithalatı en fazla düşen ülke İtalya oldu.

TÜRKİYE, İHRACATINI İKİYE KATLADI

Türkiye, savunma sanayiinde attığı adımlarla dikkat çeken ülkeler arasında yer alıyor. SIPRI raporuna göre Türkiye, son dört yılda küresel silah ihracatında %103’lük bir artış sağladı. 2015-2019 döneminde küresel silah ihracatındaki payı %0,8 olan Türkiye, 2020-2024 döneminde bu oranı %1,7’ye çıkardı. Türkiye, dünyadaki en büyük 25 silah ihracatçısı arasında 11. sıraya yükseldi. Türkiye’den en fazla silah alan ülkeler BAE, Pakistan ve Katar oldu.

Ayrıca, Türkiye 2020-2024 döneminde Batı Afrika ülkelerinin en büyük silah tedarikçileri arasında yer aldı. %11’lik payla Rusya ile üçüncü sırayı paylaşan Türkiye, Batı Afrika pazarında etkisini artırmaya devam ediyor.

SİLAH İTHALATI AZALDI

Türkiye, savunma sanayiindeki yatırımları sayesinde silah ithalatını azaltmaya devam ediyor. 2015-2019 döneminde Türkiye’nin küresel silah ithalatındaki payı %1,7 iken, 2020-2024 döneminde %1,1’e geriledi. Türkiye’nin en fazla silah ithal ettiği ülkeler: İspanya, İtalya ve Almanya.

RUSYA’NIN SİLAH İHRACATI DÜŞÜŞTE

SIPRI raporuna göre, Rusya’nın silah ihracatı %62 oranında düştü. Bunun temel nedenleri olarak, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’nın kendi askeri stoklarına yönelmesi ve ABD ve müttefiklerinin uyguladığı yaptırımlar öne çıkıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.