Sırbistan'da binlerce kişi lityum projesini protesto etti
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da binlerce gösterici, İngiltere-Avustralya merkezli metal ve madencilik şirketi Rio Tinto'nun Loznica'da yürüttüğü lityum çıkarma projesine karşı protesto düzenledi. Sırbistan Çevre Koruma Hareketi tarafından organize edilen gösteri, Sırbistan Radyo Televizyonu (RTS) önünde gerçekleştirildi. Gösteriye katılan çevreci aktivistlerin yanı sıra muhalif gruplar da destek verdi.
Protestocular, 10 Ağustos'taki gösterilerde gözaltına alınan aktivistlere destek vermek amacıyla "Kazamayacaksın", "Rio Tinto Sırbistan'dan defol" ve "Gösteriler barışçıl olduğu sürece sorun değildir" yazılı pankartlar taşıdı. Sırbistan Çevre Koruma Hareketi Kurucusu Bojan Simisic, yaptığı konuşmada göstericilere teşekkür ederek bir sonraki eylemde daha fazla katılımcı görmek istediklerini ifade etti. Simisic, geçen hafta 60 aktivistin gözaltına alındığını savunarak, "Herkese söz veriyorum, kazı olmayacak" dedi.
Sırbistan Ulusal Meclis Başkanı Ana Brnabic ise sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, göstericileri cep telefonlarındaki lityumla "karanlığı" aydınlatmaya davet etti ve bu durumu "ikiyüzlülük" olarak nitelendirdi. Brnabic, hükümetin çevre koruma alanındaki icraatlarına dikkat çekerek, "Termik santrallerde kükürt giderme filtreleri inşa ettik, daha temiz hava ve yeşil enerji için yasalar çıkardık, yasa dışı çöp depolama alanlarını temizledik ve elektrikli otobüsler satın aldık. O zaman neredeydiniz" ifadelerini kullandı.
"BİZ HALKLA KONUŞACAĞIZ"
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, protestoların ardından yaptığı açıklamada, lityum çıkarma projesine karşı düzenlenen gösterilere rağmen diyalog çağrısını yineledi. Vucic, lityum rezervleriyle ilgili iki yıl boyunca hiçbir kazı işlemi yapılmayacağını belirterek, referandum olasılığını da gündeme getirdi. Ayrıca Vucic, "Biz, halkla konuşacağız. Loznica'ya, Krupanj'a gideceğim ve herkesle görüşeceğim," dedi.
Lityum madeni rezervleri, 2004 yılında Sırbistan'ın Loznica bölgesinde keşfedilmişti. Avrupa Birliği'nin lityum madenciliği ile ilgili hedefleri, bu projeyi stratejik bir önem haline getirirken, Çin, Avrupa ve ABD gibi büyük ekonomiler arasındaki rekabet de bu süreci daha karmaşık hale getiriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.