Sudan, IPC’nin kıtlık raporunu kabul etmedi: Rakamlar gerçekçi değil

Sudan, IPC’nin kıtlık raporunu kabul etmedi: Rakamlar gerçekçi değil
Sudan, IPC'nin ülkedeki gıda güvenliği durumunu kıtlık olarak tanımlayan raporunu eleştirerek, kullanılan yöntemlerin ve verilerin güvenilir olmadığını belirtti. Bakan Büşra, Sudan'ın IPC üyeliğinden çekildiğini açıkladı.

Sudan Tarım Bakanı Ebubekir Ömer el-Büşra, Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) tarafından yayımlanan ve Sudan’daki gıda güvenliği durumunu kıtlık olarak tanımlayan raporu kabul etmediğini açıkladı.

"KULLANDIKLARI RAKAMLAR GERÇEKÇİ DEĞİL"

Bakan Büşra, Port Sudan kentinde Sağlık Bakanı Heysem Muhammed İbrahim, Kültür ve Enformasyon Bakanı Halid el-İaysir, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Hüseyin el-Emin ve İnsani Yardım Komiseri Selva Adem ile düzenlediği ortak basın toplantısında, IPC'nin raporunda kullanılan yöntemleri eleştirerek, "Kullandıkları rakamlar gerçekçi değil" dedi.

IPC RAPORUNA YÖNELİK ELEŞTİRİLER

Büşra, IPC'nin raporunun Sudan’ın gıda güvenliği sorunlarını doğru bir şekilde yansıtmadığını ve ülkedeki 15 eyaletin 7’sinin Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından kuşatma altında olduğu bir ortamda, gerçek araştırmalar yapmanın mümkün olmadığını belirtti.

Bu nedenle, rapordaki verilerin doğru olmadığını ifade etti. Sudan hükümeti, savaş nedeniyle saha ekiplerinin bu bölgelerde araştırma yapmasının imkansız olduğunu vurguladı.

SUDAN HÜKÜMETİ IPC ÜYELİĞİNDEN ÇEKİLDİ

Bakan Büşra, Sudan’ın IPC üyeliğinden çekildiğini duyurarak, savaşın farklı şekillerinin bazen bazı örgütler tarafından gıda güvenliği ve kıtlık tehdidi gibi konuları istismar etmek için kullanıldığını dile getirdi.

Sudan hükümeti, bu tür raporları, savaşın etkilerini yansıtan gerçeklikler olarak dayatmayı reddettiğini ve bu konuda tarafların kendi çıkarları doğrultusunda raporu kullandığını belirtti.

VERİMLİ TARIM ARAZİLERİ VE SU KAYNAKLARI

Büşra, Sudan'ın verimli tarım arazilerine ve zengin su kaynaklarına sahip olduğunu belirterek, bu yıl 16 milyon hektar alana mısır ve darı gibi mahsuller ektiklerini söyledi. Bu durum, Sudan’ın tarımsal üretim potansiyelinin güçlü olduğunu ve gıda güvenliği konusunda kaygıların gereksiz olduğunu savundu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Toplantıda Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Hüseyin el-Emin de söz alarak, IPC raporunun güvenilirliğini sorgulayan bir açıklama yaptı. Emin, raporda kullanılan yöntemlerle ilgili eksikliklerin bulunduğunu ve özellikle 2022’den sonra yeni veri toplanmadığını belirtti. Ayrıca, savaşın etkisi altındaki eyaletlerdeki nüfus hareketlerinin dikkate alınmadığını ve hükümetin resmi bilgileri göz ardı edildiğini ifade etti.

IPC'NİN KITLIK RAPORU

IPC’nin 24 Aralık’ta yayımlanan raporunda, Sudan’da tarihi bir kıtlık krizinin yaşandığı ve nüfusun neredeyse yarısının gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğu belirtilmişti.

Rapora göre, 24,6 milyon kişiden 15,9 milyonunun "kriz", 8,1 milyonunun "acil durum" ve 638 bininin "felaket" kategorisinde yer aldığı ifade edildi. Kıtlığın sebepleri arasında, kitlesel yerinden edilme, ekonomik zorluklar ve sosyal hizmetlerin çökmesi öne sürülmüştü.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.