BM, Sudan’daki şiddet ve insani kriz için uluslararası toplumdan harekete geçmesini talep ediyor

BM, Sudan’daki şiddet ve insani kriz için uluslararası toplumdan harekete geçmesini talep ediyor
BM, Sudan’daki devam eden savaşın uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve insani krizlerin hızla derinleştiğini belirterek, uluslararası toplumun artık sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'daki savaşı ve uluslararası hukukun ihlalini şiddetle kınayarak, ülke genelindeki insani krizin giderek derinleştiğini açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi'nde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın başkanlığında düzenlenen üst düzey oturumda, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Operasyonlar ve Savunma Birimi Direktörü Edem Wosornu, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher adına açıklamalar yaptı.

“ULUSLARARASI HUKUK AÇIKÇA İHLAL EDİLİYOR”

Wosornu, Sudan'daki savaşın 20 aydan uzun bir süredir devam ettiğine dikkat çekerek, şiddetin yoğun nüfuslu bölgelerde tırmanmaya devam ettiğini ve bunun uluslararası insancıl hukuka açıkça aykırı olduğunu belirtti. Sivil can kaybının boyutlarının korkunç bir seviyeye ulaştığını ifade eden Wosornu, milyonlarca kişinin dünyanın en büyük açlık kriziyle karşı karşıya kaldığını uyardı.

Wosornu, geçen yılın nisan ayından bu yana yaklaşık 12 milyon insanın yerinden edildiğini ve bunlardan 3,2 milyonunun komşu ülkelere güvenlik arayışıyla göç ettiğini söyledi.

“İNSANİ YARDIM YETERSİZ, KRİZ DERİNLEŞİYOR”

İhtiyaç sahiplerine ulaşan insani yardımın, gerekenin yalnızca çok küçük bir kısmını oluşturduğuna işaret eden Wosornu, “Bu, akıl almaz büyüklükte ve acımasızlıkta bir kriz” diyerek, sürekli ve acil dikkat gerektiren bir durum olduğunu vurguladı.

“ULUSLARARASI TOPLUM SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİ”

Son günlerde Faşir ve Darfur’un diğer bölgelerinde hava saldırıları ve topçu bombardımanlarının artarak sivil kayıplara yol açtığını belirten Wosornu, şiddetin endişe verici şekilde yeni bölgelere yayıldığına dikkat çekti.

Uluslararası toplumun artık bu krize müdahale etmek için daha fazlasını yapması gerektiğini belirten Wosornu, BM Güvenlik Konseyi’nden şu üç talepte bulundu:

“Tarafların uluslararası insancıl hukuka uymalarını kesin bir şekilde talep etmek, insani yardım erişimini kolaylaştırmak ve finansmanı artırmak.”

BARIŞ İÇİN HAREKETE GEÇME ZAMANI

Wosornu, bu şiddet ve yıkım döngüsünü sona erdirmenin tek bir yolu olduğunu belirterek, BM Güvenlik Konseyi’nin Sudan’da kalıcı barışı sağlamak için harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.