Türkiye, net sıfır hedefi için Yeşil Sanayi Projesi’ni başlattı

Türkiye, net sıfır hedefi için Yeşil Sanayi Projesi’ni başlattı
Prof. Dr. Halil Hasar, OECD’nin Paris’te düzenlediği 46. Sürdürülebilir Kalkınma Yuvarlak Masa Toplantısı’nda, Türkiye’nin yeşil dönüşüm hedefleri ve net sıfır emisyon çalışmalarını anlattı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen "46. Sürdürülebilir Kalkınma Yuvarlak Masa Toplantısı"na katılarak, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelesine ilişkin yürüttüğü çalışmaları uluslararası kamuoyuyla paylaştı.

“Yeşil Sektör Yarışı: Net Sıfır için Sürdürülebilir ve Dirençli Geleceğin İnşası” başlıklı toplantıya Türkiye’nin yanı sıra Fransa, Norveç, Yunanistan gibi ülkelerin temsilcileri ile Avrupa Birliği (AB) ve OECD’nin üst düzey görevlileri katıldı.

"GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ARASINDAKİ MESAFE KAPANMALI"

Prof. Dr. Halil Hasar, konuşmasında, net sıfır emisyon hedefi, enerji dönüşümü ve yeşil sanayi alanındaki çalışmaların önemine dikkat çekerek, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkların kapatılmasının iklim hedeflerine ulaşmada kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Hasar, "İklim değişikliğine karşı cevabımızı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin arasındaki mesafeyi kapatarak şekillendirmeliyiz. Aksi halde dünyanın farklı bölgelerinde artan gerilimler, iklim hedeflerimizi de olumsuz etkiler. Gelişmiş ülkeler değişime hızla uyum sağlarken, gelişmekte olan ülkeler finansman ve teknolojiye erişim konusunda sorunlar yaşıyor" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE YEŞİL DÖNÜŞÜMDE HANGİ ADIMLARI ATIYOR?

Türkiye'nin yeşil dönüşüm hedefleri doğrultusunda, yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin son 10 yılda iki katına çıkarıldığını vurgulayan Hasar, önümüzdeki 10 yılda bu kapasitenin dört katına çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı. Bu hedeflere ulaşmak için “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” başlatıldığını belirten Hasar, bu proje kapsamında karbon salınımını azaltmak, sanayide yeşil dönüşümü kolaylaştırmak ve rekabetçiliği artırmayı amaçladıklarını söyledi.

Türkiye, ayrıca "Türkiye Sanayi Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu" projesiyle sanayi sektörlerinde karbon salınımını azaltmayı ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini desteklemeyi planlıyor.

"EMİSYON TİCARET SİSTEMİ DAHA ADİL BİR YAKLAŞIM"

Prof. Dr. Hasar, karbon vergisi yerine Emisyon Ticaret Sistemi’ni daha adil bir çözüm olarak gördüklerini ifade etti. Uluslararası finans akışlarının, Türkiye gibi azaltım potansiyeli yüksek ülkelere yönlendirilmesi gerektiğini belirterek, yeşil taksonomi yaklaşımının finansal akışların yönlendirilmesinde etkili bir yöntem olduğunu söyledi.

"YEŞİL DÖNÜŞÜMDE KÜRESEL İŞ BİRLİĞİ ŞART"

Konuşmasında, ülkeler arası iş birliğinin önemine vurgu yapan Hasar, “Küresel iklim krizini aşmak için sadece ulusal düzeyde değil, uluslararası alanda da etkili adımlar atılmalı. Gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere finans ve teknoloji desteği sağlaması, yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşmada temel bir gerekliliktir” dedi.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.