Türkiye ve 14 NATO ülkesi hava savunma girişimine imza attı

Türkiye ve 14 NATO ülkesi hava savunma girişimine imza attı
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 15 NATO ülkesi, hava güvenliği ve savunmasını güçlendirmek için yeni çok uluslu hava savunma girişimlerini başlattı.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 15 NATO üyesi ülke, hava güvenliğini ve savunmasını güçlendirmek amacıyla iki yeni çok uluslu hava savunma girişimi için imza attı. İmzacı ülkeler arasında Türkiye'nin dışında Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Portekiz, Romanya, İspanya ve İngiltere yer aldı.

"DÜŞÜK SEVİYELİ HAVA TEHDİTLERİNE KARŞI ÇÖZÜM GELİŞTİRİLECEK"

NATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Savunma Bakanları Toplantısı'nın düzenlendiği Brüksel'deki karargahta gerçekleştirilen imza töreninde 15 müttefik ülke, 150 metrenin altındaki "düşük seviyeli" hava tehditlerine karşı "daha etkili çözümler geliştirmeyi" taahhüt etti. Aynı zamanda Çekya, radarlar ve uydular gibi aktif hava gözetim kabiliyetlerince tespit edilemeyen tehditleri belirlemek amacıyla "pasif hava gözetimi" konusunda çok uluslu bir girişim başlattı.

YENİ KABİLİYETLER VE BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRLİK ARTIRILACAK

Düşük seviyeli hava tehdidi ve pasif hava gözetleme projeleriyle katılımcı ülkeler, yeni kabiliyetler geliştirmeyi ve edinmeyi amaçlayacak, ayrıca ulusal kabiliyetler arasındaki birlikte çalışabilirliği artırarak daha düşük maliyet ve daha yüksek operasyonel faydalar sağlamayı hedefleyecek.

UKRAYNA'DAKİ SAVAŞIN ETKİLERİ

Açıklamada, "Ukrayna'daki savaş, küçük insansız hava araçları gibi teknolojilerin çatışmalarda ne kadar etkili ve tehlikeli olabileceğini göstermiştir. NATO'nun bu yeni tehditleri tespit etme, tanımlama, izleme ve bunlara karşılık verme yeteneğini artırması, İttifak için elzemdir" denildi.

YENİ ÜYELİKLER VE GİRİŞİMLER

İmza töreninde ayrıca Türkiye ve Portekiz, mühimmat depolama yönetimini güçlendirmeyi amaçlayan Çok Uluslu Mühimmat Depolama Girişimi'ne katıldı. İngiltere de Türkiye'nin dahil olduğu, sınır ötesi hava sahası kullanımını koordine etmeyi amaçlayan Sınır Ötesi Hava Sahası Girişimi'ne katıldı. Ayrıca, 2023'te başlatılan Kara Konuşlu Hava Savunma Yetenekleri için Modüler Çözüm Projesi'ne de yeni üyeler dahil oldu.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.