Türkiye’nin SDG operasyonları ABD ile gerilim yarattı: Beyaz Saray’dan "desteğe devam" açıklaması

Türkiye’nin SDG operasyonları ABD ile gerilim yarattı: Beyaz Saray’dan "desteğe devam" açıklaması
Türkiye’nin SDG’ye yönelik operasyonları, ABD ile ilişkilerde yeni bir kriz başlattı. Üst düzey bir ABD’li yetkili, “Bu saldırılara artık müsamaha göstermeyeceğiz” dedi. Beyaz Saray ise SDG’ye desteğin süreceğini vurguladı.

Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO), Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) yönelik operasyonlarını sürdürürken, bu durum Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) rahatsızlık yarattı. Özellikle Münbiç ve Tel Rıfat gibi stratejik bölgelerde Türkiye'nin etkinliğini artırması, Washington ile Ankara arasında tansiyonu yükseltti.

“ÖZGÜRLÜK ŞAFAĞI OPERASYONU”

Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) liderliğindeki silahlı grupların Şam’ı ele geçirerek Esad rejimine son vermesinin ardından, Türkiye destekli SMO'nun PKK/YPG’ye karşı başlattığı “Özgürlük Şafağı Operasyonu” dikkatleri üzerine çekti. SMO'nun SDG kontrolündeki son bölgeleri ele geçirmesi, ABD’li yetkililerin tepkisine neden oldu.

ABD’DEN TÜRKİYE’YE UYARI

ABD’den ismi açıklanmayan bir yetkili, Türkiye'nin operasyonlarına daha fazla müsamaha gösterilmeyeceğini belirterek, “Önümüzdeki 48 saat içinde gelişmeleri göreceğiz” dedi.

Aynı zamanda Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, SDG'ye desteğin IŞİD'le mücadele çerçevesinde süreceğini vurguladı. Kirby, Türkiye ile diplomatik görüşmelerin devam edeceğini ifade etti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Michael Erik Kurilla'nın Suriye’deki ABD üslerini ve SDG noktalarını ziyaret etmesi, Washington’un bölgedeki desteğini pekiştirme hamlesi olarak değerlendirildi.

BLİNKEN TÜRKİYE’Yİ ZİYARET EDECEK

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın, Türkiye’ye gerçekleştireceği resmi ziyarette SDG operasyonlarına ilişkin bir mutabakat zemini arayacağı bildirildi. Ziyaretin, iki ülke arasındaki gerilimi azaltmayı hedeflediği ifade ediliyor.

ABD’NİN SDG İLE TARİHİ İLİŞKİSİ

ABD, geçmişte IŞİD tehdidini ortadan kaldırmak amacıyla Türkmen, Arap ve Süryani unsurların katılımıyla SDG’yi oluşturmuştu. Örgütün ana omurgasını YPG oluştururken, Türkiye’nin PKK ile ilişkilendirmesi nedeniyle SDG adı kullanılmıştı. ABD, halen Suriye’nin kuzeydoğusunda yaklaşık 900 asker bulunduruyor ve SDG ile iş birliği yapmaya devam ediyor.

ABD'NİN ORTADOĞU'DAKİ VARLIĞI TARTIŞMA KONUSU

ABD’nin Suriye'deki varlığı ve SDG’ye desteği, bölgedeki diğer aktörlerle olan ilişkileri sürekli olarak sınava tabi tutuyor. Türkiye'nin bölgedeki stratejik hamleleri, bu tartışmanın ana eksenini oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.