Türkiye'nin Suriye planına alternatif teklif: HTŞ yetkilisinden çarpıcı açıklamalar
Britanya merkezli The Economist, Türkiye'nin Suriye'deki girişimlerini ve bölgedeki diğer ülkelerle olan rekabetini ele alan dikkat çekici bir haber yayımladı. Haberde, Türkiye'nin Suriye'nin geleceği için önemli planları olduğuna dikkat çekilirken, alternatif tekliflerin gündeme gelmesiyle dengelerin değişebileceği ifade edildi.
Suriye'de yönetimi ele geçiren Heyet Tahrir eş-Şam'ın (HTŞ) bir yetkilisinin The Economist'e yaptığı açıklamalar haberde geniş yer buldu. HTŞ yetkilisi, "Türkiye, Suriye'nin yeni ordusunu eğitmek ve donatmak istiyor ancak başka bir Orta Doğu ülkesi daha cazip bir teklifte bulundu" diyerek dikkatleri üzerine çekti. Yetkili ayrıca, Türkiye'nin desteğine minnettar olduklarını fakat kendilerini tek bir kampa koymaya gerek olmadığını vurguladı.
TÜRKİYE’NİN SURİYE POLİTİKASI
The Economist, Türkiye'nin 3 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığını ve Suriye'nin güvenli bir hale gelmesinin Türkiye için kritik önemde olduğunu yazdı. Haberde, "Hiçbir ülke istikrarlı bir Suriye'den Türkiye kadar kazançlı çıkamaz ve çok az ülke de Suriye'nin çökmesi halinde bu kadar çok şey kaybedebilir" ifadelerine yer verildi.
Uluslararası Kriz Grubu'ndan Dareen Khalifa, Türkiye'nin Suriye Millî Ordusu'nu (SMO) finanse etmeyi bırakıp, bunun yerine merkezi bütçeye katkıda bulunabileceğini öne sürdü. Khalifa'ya göre, Suriye'deki silahlı grupların Türkiye desteği olmadan birleşmesi neredeyse imkânsız.
REKABET VE BÖLGESEL DENGELER
The Economist, Suudi Arabistan'ın İran'ın yerini alarak Suriye'nin ana petrol tedarikçisi olmayı teklif ettiğini ve yeniden inşa sürecine Türkiye'den daha fazla bütçe ayırabileceğini belirtti. Ayrıca haberde, Türkiye'nin Suriye'deki adımlarının bazı Arap hükümetlerini tedirgin ettiği, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın, Türkiye’nin Suriyeli İslamcı gruplara verdiği destekten rahatsız olduğu ifade edildi.
Haberde, "Suriye'nin komşuları, İran'ın etkisinden kurtulup Türkiye'nin etkisi altına girmesini istemiyorlar" değerlendirmesi yer aldı.
HTŞ’NİN TUTUMU
HTŞ'nin kendisini Türkiye'nin vasalı olarak görmediği ve lideri Muhammed Colani'nin tüm taraflardan destek almaya hevesli olduğu vurgulandı. The Economist'e konuşan HTŞ yetkilisi, Türkiye’nin desteğini takdir ettiklerini ancak başka bir Orta Doğu ülkesinin daha cazip bir teklifte bulunduğunu belirterek, Suriye’deki dengelerin henüz oturmadığına işaret etti.
Kaynak:Ajanslar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.