Uluslararası hukuk tartışmaları büyüyor: İsrail’den Golan Tepeleri için yerleşim planı

Uluslararası hukuk tartışmaları büyüyor: İsrail’den Golan Tepeleri için yerleşim planı
İsrail, Golan Tepeleri'nde yerleşimci nüfusunu artırmayı hedefleyen yeni planını onayladı. Suriye’de Baas rejiminin devrilmesi sonrası artan İsrail saldırıları, uluslararası hukuk ve bölgesel dengeleri yeniden tartışmaya açtı.

İsrail Parlamentosu, Golan Tepeleri'ndeki İsrailli yerleşimcilerin sayısını artırmayı hedefleyen bir planı onayladı. Bu plan, İsrail’in 1967 Altı Gün Savaşı’nda ele geçirdiği ve 1981’de ilhak ettiği Golan bölgesiyle sınırlı bulunuyor. Esad rejiminin devrilmesinin ardından alınan Suriye toprakları, planın dışında bırakıldı.

Başbakan Binyamin Netanyahu, yerleşimci sayısını ikiye katlamayı hedefleyen, 40 milyon şekel (10 milyon euro) fon içeren bu plandan övgüyle bahsederek, "Suriye ile karşı karşıya gelmek gibi bir niyetimiz yok. İsrail’in Suriye’ye yönelik politikasını sahadaki gerçekliğe göre belirleyeceğiz." dedi.

thumbs-b-c-421c79a2b6561ae5feda256221144e42.jpg

‘SURİYE YILLARCA AKTİF DÜŞMAN OLDU’

Netanyahu, Suriye’nin İran ve Hizbullah gibi aktörlere destek verdiğini hatırlatarak, "Yıllar boyunca Suriye, İsrail için aktif bir düşman devlet oldu," dedi. Ancak İsrail’in, Suriye ile gerilimi artırma niyetinde olmadığını vurguladı.

Plan, Golan’daki yerleşimlerin uluslararası hukuka aykırı olduğu yönündeki eleştirileri tekrar gündeme getirdi. Halihazırda Golan Tepeleri’nde yaklaşık 31.000 İsrailli yerleşimci ile çoğunluğu Dürzi Arap olan 20.000 Suriyeli yaşıyor.

ARTAN HAVA SALDIRILARI

Beşar Esad’ın 24 yıllık iktidarına son verilmesinin ardından, İsrail yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Bu saldırılar, Suriye'deki silah depolarını imha etmeyi amaçlarken, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Muhammed Colani, operasyonların bölgesel tansiyonu artırdığı yönünde uyarılarda bulundu.

Suudi Arabistan ve Katar, İsrail’in yerleşim planını kınadı. Suudi Arabistan planı, "Suriye’nin güvenlik ve istikrar fırsatlarını sabote eden bir girişim," olarak değerlendirirken, Katar ise "uluslararası hukukun açık bir ihlali" olarak tanımladı.

BATI’NIN HTŞ İLE TEMASI SÜRÜYOR

İngiltere ve ABD, HTŞ ile diplomatik temaslarını sürdürdüklerini açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, HTŞ’nin terör örgütü olarak sınıflandırılmaya devam ettiğini, ancak diplomatik görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Antony Blinken ise Washington’un Suriye’deki geçiş sürecine olan desteğini yineledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.