UNICEF: Gazze'deki çocuklar "kayıp bir nesil riski" ile karşı karşıya

UNICEF: Gazze'deki çocuklar "kayıp bir nesil riski" ile karşı karşıya
UNICEF İcra Direktörü Yardımcısı Ted Chaiban, Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinli çocukların uzun süre öğrenme fırsatını kaybettikleri için "kayıp bir nesil riski" ile karşı karşıya olduklarını belirtti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Yardımcısı Ted Chaiban, Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan Filistinli çocukların, aylarca öğrenme fırsatını kaybettikleri için "kayıp bir nesil riskiyle karşı karşıya" olduğunu söyledi. Chaiban, Gazze ve Batı Şeria’ya yaptığı ziyaretlerin ardından video konferans yoluyla basın toplantısı düzenledi.

"ÇOCUKLAR AYLARCA ÖĞRENME FIRSATINI KAYBETTİ"

Chaiban, “7 Ekim korkunç bir gündü ancak o günden sonra her gün çocuklar için korkunç bir gün oldu” diyerek, Gazze’de değil Batı Şeria’daki İsrail saldırılarına atıfta bulundu. Chaiban, “Çocuklar aylarca öğrenme fırsatını kaybettikleri için kayıp bir nesil riskiyle karşı karşıyayız” dedi.

İNSANİ KRİZ VE YETERSİZLİKLER

Gazze’de okullara, hastanelere ve yerinden edilmiş kişilere yönelik yıkıcı saldırıların devam ettiğini vurgulayan Chaiban, çocukların şiddetli şekilde iyi beslenme yetersizliği, solunum yolu enfeksiyonları ve diğer ölümcül hastalıklara karşı yokluk içinde hayatta kalma mücadelesi verdiğini aktardı.

"YARDIM GİRİŞLERİ GÜNDE 15 KAMYONA DÜŞTÜ"

Chaiban, Gazze’nin hiçbir yerinde saldırılara karşı siviller için “güvenli alan” bulunmadığını ve hayati derecede ihtiyaç duyulan insani yardım girişlerinin sınırdan çok az geçiş noktası olması ve dağıtımdaki düzen konusunda endişeler nedeniyle günde 15 kamyona düştüğünü belirtti.

ZİHİNSEL SAĞLIK VE PSİKOSOSYAL STRES

Chaiban, İsrail saldırıları altındaki çocukların zihin sağlığı durumu hakkındaki bir soruya, “7 Ekim'de bu savaş başlamadan önce bile Gazze'yi kapsayan anketler, çocukların yüzde 70'inden fazlasının içinde bulundukları yaşam koşulları göz önüne alındığında aşırı stres altında olduğunu gösteriyordu. Şu anda Gazze'deki her bir çocuk ciddi zihinsel sağlık ve psikososyal stres yaşıyor” yanıtını verdi.

BATI ŞERİA’DAKİ GERGİNLİK

Doğu Kudüs dahil Batı Şeria’daki gerginlik için “barut fıçısı” tabirini kullanan Chaiban, “İsrail’in birçok askeri operasyonu şehirleri ciddi şekilde etkiledi, çok sayıda ev hasar gördü veya yıkıldı. Ekim 2023'ten bu yana artan şiddet ve hareket kısıtlamaları yeni engeller yarattı” dedi. Çocukların korkudan dışarı çıkıp okula gidemediğini belirten Chaiban, durumun savunulamaz olduğunu ve gerginliğin azaltılması gerektiğini vurguladı.

ACİL ATEŞKES VE SİYASİ ÇÖZÜM

Chaiban, “Bütün bunların ışığında, acil bir ateşkese ihtiyacımız var” ifadesini kullandı. İsrail saldırılarının çocuklar ve aileler üzerindeki etkisini vurgulamayı sürdüreceklerini belirten Chaiban, “Gazze'de devam eden yıkım ve Batı Şeria'da tırmanan şiddet bölgeye barış ve güvenlik getirmeyecektir. Bu barış ve güvenlik ancak İsrailli ve Filistinli çocuklar ile gelecek nesillerin haklarını ve refahını önceleyen müzakere edilmiş bir siyasi çözümle sağlanabilir” diye konuştu.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.