Düzensiz göç önlemleri sıkılaşıyor: Almanya'nın 'sınır' kararı komşu ülkelerden tepki aldı

Düzensiz göç önlemleri sıkılaşıyor: Almanya'nın 'sınır' kararı komşu ülkelerden tepki aldı
Almanya, düzensiz göçle mücadelede yeni bir sayfa açtı. Bugünden itibaren ülkenin tüm kara sınırlarında pasaport kontrollerine başlıyor. Bu uygulama, Schengen Bölgesi’ndeki komşu ülkeler arasında tartışmalara yol açtı.

Almanya, dokuz komşu ülkesinin kara sınırlarında bugünden itibaren pasaport kontrolünü hayata geçiriyor. Uygulama, düzensiz göç başta olmak üzere, "sınır ötesi suç şebekeleri" ve "terör örgütleri" gibi dış tehditleri de hedef alıyor. Alman yetkililer, bu önlemlerin yasadışı göç oranını sınırlamak ve ülke güvenliğini artırmak amacıyla uygulandığını belirtti.

SCHENGEN BÖLGESİ’NDE KRİZ 

Almanya’nın sınır kontrollerine başlaması, Schengen Bölgesi’nde serbest dolaşım ilkesine ters düştüğü gerekçesiyle bazı komşu ülkelerden tepki aldı. Özellikle Danimarka polisi, yolcuları sınır kapılarında oluşabilecek yoğun trafik konusunda uyardı. Yolcuların daha erken yola çıkmaları tavsiye edildi.

HANGİ ÜLKELER BU KARARDAN ETKİLENİYOR?

Almanya, Schengen bölgesinde serbest dolaşımı sınırlandıran bu uygulamayı belirli ülkeler üzerinde yoğunlaştırıyor. Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka’dan gelen yolcular, önümüzdeki altı ay boyunca sıkı sınır kontrolleriyle karşılaşacak. Almanya’dan bu ülkelere seyahat edenler ise herhangi bir ek kısıtlamaya tabi tutulmayacak.

POLONYA’DAN SERT TEPKİ: KABUL EDİLEMEZ

Polonya Başbakanı Donald Tusk, kara sınırındaki kontrollerin sıkılaştırılmasını "Polonya için kabul edilemez" olarak nitelendirdi ve Varşova’nın acil görüşmeler talep edeceğini duyurdu. Öte yandan, Yunanistan ve Avusturya da Almanya’nın geri gönderdiği göçmenleri kabul etmeyeceklerini açıkladı.

GÖÇ KONSEYİ'NDEN UYARI

Almanya’daki Göç Konseyi, sınır kontrollerinin AB yasalarını ihlal etme riski taşıdığına dikkat çekti. Konsey, Almanya’nın bu politikayı uygulamaya devam etmesinin göç politikası tartışmalarında "tehlikeli bir popülizm biçimini" temsil ettiğini belirtti.

TÜM SINIRLARDA DENETİMLER SÜRÜYOR

Almanya, toplamda dokuz komşu ülkeyle kara sınırına sahip. 16 Eylül'den itibaren Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka ile de sınır kontrolleri başlatıldı. Bu tarihten önce ise İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Polonya sınırlarında zaten denetimler yürürlükteydi.

KONTROLLÜ GÖÇ ANLAŞMALARI GENİŞLİYOR

Almanya’nın sınır kontrollerini sıkılaştırma kararı, cuma günü Kenya ile imzaladığı kontrollü göç anlaşmasının ardından geldi. Anlaşmaya göre Almanya, vasıflı ve yarı vasıflı Kenyalı işçilere iş kapılarını açacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.