MEB harekete geçti! Özel okullara 'fahiş fiyat' denetimi

MEB harekete geçti! Özel okullara 'fahiş fiyat' denetimi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullarda kitap ve kırtasiye malzemelerinin yüksek fiyatlarla satılması konusunda gelen şikayetler üzerine harekete geçti. MEB, 81 il valiliğine genelge göndererek, özel okullarda yapılan fiyatlandırmaların denetlenmesini istedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullarda yaşanan aşırı fiyat artışlarına karşı harekete geçerek, 81 ilin valiliklerine yazı gönderdi. Bu yazıda, özel okulların kitap, kırtasiye ve diğer eğitim materyallerini makul fiyatlarla sunması gerektiği vurgulanarak, gerekli incelemelerin başlatılması talimatı verildi.

‘HİZMET ÜZERİNE GELİR SAĞLANABİLİR’

Yazıda, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda "Kurumlar, faaliyetlerini sadece kazanç sağlamak için düzenleyemezler. Ancak, Türk milli eğitiminin amaçları doğrultusunda eğitimin kalitesini yükseltmek, gelişmelerine fırsat ve imkan verecek yatırımlar ve hizmetler yapmak üzere gelir sağlayabilirler" hükmü hatırlatıldı.

MEVZUAT VURGUSU YAPILDI

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne de dikkat çeken yazıda, öğrencilerden alınacak ücretlerin, eğitim ve öğretim imkanları, gelişim yatırımları ve diğer işletme giderleri gibi kriterlere göre belirlenmesi gerektiği belirtildi. Mevzuatta yer alan bu maddeler doğrultusunda, özel okulların faaliyetlerinin yakından izleneceği ve gerektiğinde yaptırımların uygulanacağı ifade edildi.

'FIKRADA BELİRTİLEN ORANDA ARTIŞ YAPILIR'

"Ancak okulların ara sınıflarının eğitim ücreti belirlenirken bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret, okulda devam eden öğrencilerin eğitim ücreti belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınır ve bu ücretlere [(bir önceki yılın ortalama Yurt içi ÜFE+bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2]+5 oranından fazla artış yapılamaz.

Ders yılı içerisinde kayıt yaptıran öğrencilerin bir sonraki yılın eğitim ücretleri kayıt yaptırdığı yıl için ilan edilen eğitim ücreti üzerinden, öğrenim gördüğü yıla ilişkin indirim şartları ortadan kalkan öğrencilerin bir sonraki yılın eğitim ücretleri ise öğrencinin okula kayıt olduğu yıldaki indirimsiz ücrete öğrenim gördüğü her yıl için bu fıkrada belirtilen oranda artış yapılarak belirlenir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.