Öğretmenlik şartları değişiyor! Bakan Tekin duyurdu: Revizyonu elzem gördük

Öğretmenlik şartları değişiyor! Bakan Tekin duyurdu: Revizyonu elzem gördük
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen yerleştirme sürecine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Tekin, öğretmen yetiştirme sürecinde 'revizyon yapılmasını elzem gördüklerini' söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı bir tv yayınında, öğretmen yetiştirme sürecinde köklü değişiklikler yapılacağını açıkladı.

Tekin, bu değişikliklerin yakında Meclis'e sunulacak Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağında yer alacağını belirtti.

Thumbs B C 6B30F2Bb6A9B751Dd5105A5D39B75856

Tekin'in yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye'de öğretmen yetiştirme sürecine bakmak lazım. Ortaöğretim dediğimiz lise mezunu kişilerin öğretmen olduğu bir süreçten başlıyoruz, zamanla öğretmenler için ayrı okullar, enstitüler... Türkiye'de metodoloji değişiyor. Bir bu boyutu var. İkinci boyutu, dünyadaki uygulamalara bakmamız lazım. Artık lisans eğitiminin yanına gerekli formasyonların olduğu bir süreç öne çıkıyor. Lisans eğitimini bitiren kişilere 600 saate kadar eğitim veren ülkeler var. Bizde ise lisansı bitiren arkadaşımız Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda 90 saat uygulama eğitimi alıyor.’’

KANUN TEKLİFİNDE YER ALAN DÜZENLEMELER

Yeni düzenlemeyle öğretmen adayları Akademi'de eğitimden geçirilecek ve bu eğitim dört dönem sürecek. NTV Ankara'dan Öykü Tüccar'ın haberine göre, eğitimi başarıyla tamamlayan adaylar öğretmen olarak atanacak.

Akademi, sadece öğretmen adayları için değil, mevcut öğretmenlerin de hizmet içi eğitim programlarının organize edileceği bir yer olacak. Eğitim fakültesindeki akademisyenlerle bu süreç yürütülecek.

Mevcut öğretmenler için eğitim planlaması yapılacak ve müfettişler okullarda denetimler gerçekleştirecek. Denetimlerde yetersiz görülen öğretmenler, akademide eğitime tabi tutulacak. İkinci değerlendirmede de yetersiz bulunan öğretmenler, genel idare hizmetine alınacak.

Thumbs B C C16E57Ceeb97Ddef76622329Bae2Bcea

AKADEMİ EĞİTİMİNE İLİŞKİN DETAYLAR

Akademi'de verilecek hazırlık eğitimi dört dönem sürecek. Eğitim alacak her aday güvenlik soruşturmasından geçecek ve her bir teorik dersten en az iki yazılı sınav yapılacak.

Derslerin geçme notu 100 üzerinden 60 olarak belirlendi. Bir derste başarısız olanlara ek sınav hakkı verilecek. Ek sınavda da başarısız olanların akademi ile ilişiği kesilecek.

Adayların edindikleri bilgi ve becerilerin sınıf ortamına yansıtılması da ölçülecek. Uygulamalı derslerden 70'in altında puan alanların akademi ile ilişiği kesilecek.

ÖĞRETMENLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI

Öğretmen adaylarına her dönem için 5 gün devamsızlık hakkı verilecek. Sağlık raporu ile 20 gün ve üzeri devamsızlık yapanların kayıtları bir sonraki döneme kadar dondurulacak. 6 gün ve üzeri devamsızlık yapanlar akademiden gönderilecek.

Öğretmen adayları, akademideki eğitimleri boyunca disiplin cezalarına tabi olacak. Örgüt ve siyasi propaganda yapan, eyleme katılan, şiddete teşebbüs eden veya sözlü veya cinsel tacizde bulunanlar akademiden atılacak.

EĞİTİMCİLERE YÖNELİK ŞİDDET VE DİĞER DÜZENLEMELER

Eğitimcilere yönelik şiddetin cezaları yarı oranda artırılacak ve tutuksuz yargılama kaldırılacak.

Öğrencilerin görüntülerini velilerinden izin almadan sosyal medyada paylaşan öğretmenlere de disiplin cezası verilecek.

Bu kapsamlı değişikliklerle öğretmenlik mesleğinin niteliğinin artırılması ve eğitim sisteminin daha verimli hale getirilmesi amaçlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.