Öğrencilerin yüzde 87,9'ü Türkiye'de kalmak istemiyor!

Öğrencilerin yüzde 87,9'ü Türkiye'de kalmak istemiyor!
Liseyi bitiren öğrenciler Türkiye'de kalmıyor, kalmak istemiyor. Yabancı özel okullarda görülen eğilim genele yayılmaya başladı. Gençlerin yüzde 87,9’u, sağladığı olanaklar ve prestijli diploma nedeniyle yurt dışında eğitim almak istiyor.

Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları ve en önemli İngilizce yeterlilik sınavlarından biri olan TOEFL'ın uygulayıcısı Educational Testing Service (ETS), Türkiye'deki gençler üzerine bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre öğrencilerin yüzde 87,9’u eğitimlerine Türkiye'de devam etmek istemiyor.

Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre, İstanbul Erkek Lisesi’nin 155 mezunundan sadece 9’u Türkiye’deki üniversitelerde öğrenim görmeyi tercih etti. Geri kalanlar eğitim için Almanya ve İsviçre’ye gitti.

Saint Joseph Lisesi’nin 137 mezunu, bu öğretim yılında yurt dışındaki yükseköğrenim kurumlarında öğrenim görmeye başladı.

Notre Dame De Sion Fransız Lisesi 2024 mezunlarının yüzde 38’i Türkiye’de, yüzde 62’si ise yurt dışında eğitimlerine devam etmeyi tercih etti.

Üsküdar Amerikan Lisesi’nden mezun olan öğrencilerin yüzde 50’si yüksek öğrenim için yurt dışındaki üniversitelere gitti.

KALİTELİ EĞİTİM, NİTELİKLİ DİPLOMA

Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları yönetici ortağı Engin Coşar, gençlerin neden yurt dışında eğitim almayı tercih ettiğini anlattı:

“Yabancı bir ülkede eğitim almak, dil becerilerini geliştirmenin yanı sıra farklı kültürlerle etkileşim kurma, uluslararası arkadaşlıklar edinme ve daha geniş bir vizyona sahip olma imkânı sunuyor. Ayrıca yurt dışında okumanın sunduğu daha kaliteli eğitim ve prestijli diploma olanakları, öğrencilerin iş hayatına daha güçlü bir başlangıç yapmalarına yardımcı oluyor.”

7 YAŞINDAN İTİBAREN YURT DIŞI TERCİH EDİLİYOR

Türkiye’den yurtdışına eğitim amaçlı giden öğrencilerin yaklaşık yüzde 25-30’unun öğrenim gördükleri ülkede çalışmaya başladıklarını ve ülkeye dönmediğini belirten Coşar, "Özellikle bilim, teknoloji, mühendislik, matematik alanlarında eğitim alan öğrenciler bu fırsatlardan daha çok yararlanıyor. Yurt dışında eğitim almak isteyenlerin büyük çoğunluğunu 18-30 yaş arasındaki gençler oluşturuyor. Son yıllarda, 7-18 yaş grubundaki öğrenciler için düzenlenen yaz okulu programlarına olan ilgi de artmış durumda. Türk ebeveynlerin, çocuklarına erken yaşlardan itibaren yabancı dil eğitimi aldırarak bu konuda erken adım atmaya çalıştıkları gözlemleniyor.”

EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÜLKELER

Coşar, en çok tercih edilen ülkelerin İngiltere, Almanya, Kanada, ABD, İtalya ve Hollanda olduğunu; İngiltere ve Amerika'nın, dünyanın en prestijli üniversitelerine ev sahipliği yaptığı için popülerliğini koruduğunu söyledi.

Almanya ve İtalya'nın kaliteli eğitim ve düşük öğrenim ücretleriyle dikkat çektiğini vurgulayan Coşar, "Kanada, güvenli yaşam şartları ve göçmen dostu politikalarıyla tercih edilebiliyor.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.