Okullarda yeni dönem başlıyor: MEB 81 ile genelge gönderdi

Okullarda yeni dönem başlıyor: MEB 81 ile genelge gönderdi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibarıyla tüm illerde uygulanacak olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni resmen devreye soktu. Yeni eğitim modeline ilişkin genelge, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in imzasıyla 81 ile gönderildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibarıyla "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni yürürlüğe sokuyor. Bakanlığın internet sitesinden yayımlanan duyuruya göre, modelin uygulanmasına yönelik genelge Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in imzasıyla 81 ile gönderildi.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne yönelik planlanan eğitimler kapsamında öğretmen eğitimleri 3 Haziran'da başladı. Süreç, öğretmenlerin mesleki gelişim programları ile devam edecek. 2-6 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek bu eğitimler, il milli eğitim müdürlüklerinin koordinasyonunda yürütülecek.

EĞİTİMLER BRANŞ TEMELLİ YAPILACAK

Eğitimler, branş temelli olacak ve gruplar en fazla 50 kişilik olacak şekilde düzenlenecek. Belge alan öğretmenler, okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, lise hazırlık ve 9. sınıf düzeylerinde derslere girecek öğretmenlere teorik ve uygulamalı eğitim verecek. Bu kapsamda yayımlanan genelge, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in imzasıyla 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderildi.

Yeni modelin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin koordinasyonunda tüm okul yöneticilerine Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni hakkında eğitimler verilecek. Bu eğitimler, modelin temel prensiplerini ve yapı taşlarını öğretmeye yönelik olacak.

Ayrıca, öğretim programları ve ders kitapları göz önünde bulundurularak modelin bileşenlerinin doğru ve etkili bir şekilde uygulanması için stratejiler geliştirilecek.

PROGRAMLAR BİREYSELLEŞTİRİLECEK

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, özel eğitim okullarında da uygulanacak. Bu kapsamda, özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için bireyselleştirilmiş eğitim programları (BEP) hazırlanacak. Kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaları kapsamında eğitim gören öğrenciler için de aynı öğretim programları geçerli olacak.

Yeni model doğrultusunda yapılacak ölçme ve değerlendirme faaliyetleri, öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerinin yanı sıra öğrenme eksikliklerini ve eğilimlerini belirlemeye yönelik olacak.

Sınıf içi ölçme uygulamaları dışında, akademik başarıya dayalı sıralama yapılmayacak ve il, ilçe ya da okul genelinde sınavlar düzenlenmeyecek. Yazılı sınavlar, bilgi ve beceri bütünlüğünü ölçecek şekilde sınıf veya alan zümreleri tarafından hazırlanıp uygulanacak.

Türkçe derslerinde ilkokul ve ortaokul düzeylerinde, lise düzeyinde ise Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde, her dönemde iki olmak üzere toplam dört edebi eser okutulacak.

Ayrıca, bir eleştirel film analizi yapılacak. Öğrencilerin yaş ve sınıf seviyelerine uygun olarak seçilen eserler, öğretim programı ölçütlerine göre belirlenecek ve zümre öğretmenleri tarafından değerlendirilecek. Öğrenciler, belirlenen eserler dışında da kitap okumaya teşvik edilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.