Üniversite kayıtları başladı 'barınma krizi' tekrar kapıda: Öğrenci ve aileler zor durumda

Üniversite kayıtları başladı 'barınma krizi' tekrar kapıda: Öğrenci ve aileler zor durumda
Üniversite kayıtları sonrasında Ağustos sonu itibariyle yurt başvuruları başlayacak. Öğrencileri bu süreçte en çok endişelendiren durum ise barınma sorunu. Çoğu öğrenci için ulaşım ve beslenme masraflarındaki artışa bir de yurt ve kira maliyetleri ekleniyor. Bu da birçok öğrenciyi ve aileyi zor durumda bırakıyor.

Üniversite yerleştirme sonuçları sonrasında  kayıt yapmaya hak kazanan öğrenciler için kayıt işlemleri başladı. Kayıt sonrası öğrencileri bekleyen yurt sorunu ise tekrar gündeme geldi. KYK  yurtlarındaki  kapsitenin yetersizliği özel yurtlar ve  kiralardaki fahiş fiyatlar öğrenci ve aileleri zor durumda bırakıyor. 

Özellikle büyükşehirlerde özel yurtların aylık ücretleri 8 bin 500 TL ile 42 bin TL arasında değişiyor. KYK yurtlarına olan talep de oldukça yüksek. Ancak KYK yurtlarının kapasitesi de sınırlı kalıyor. Geçen yıl itibarıyla toplam yurt kapasitesi 950 bin iken, yatak sayısı sadece 33 bin 806 artırılabildi.

2024-2025  güncel KYK yurt ücretleri henüz belli olmadı. Ancak geçtiğimiz dönem yurt ücretleri; tip 1 ücreti aylık 345 TL, tip 2 aylık 405 TL, tip 3 aylık 480 TL, tip 5 aylık 510 TL ve tip 6 570 TL olarak ödenmişti.

Bu durum öğrencilerin bütçelerini zorlayarak çoğu öğrenciyi aile evinde kalmaya veya arkadaşlarıyla birlikte kiralık evlerde yaşamaya itti. Bu durum, öğrencilerin eğitim hayatlarına odaklanmalarını engelleyerek, akademik başarılarını olumsuz etkiliyor.

Bu zorluklarla başa çıkmak için öğrenciler çeşitli dayanışma grupları kuruyor. Bu gruplar aracılığıyla ev arkadaşı bulma, ucuz mobilya temin etme veya geçici konaklama yerleri bulma gibi konularda birbirlerine destek oluyorlar. İktidarın ve üniversitelerin yetersiz desteği nedeniyle, öğrenciler kendi aralarında kurdukları bu dayanışma ağlarıyla hayatta kalma mücadelesi veriyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.