4 dünya devinden faiz indirimi tahmini! O tarihte düşecek

4 dünya devinden faiz indirimi tahmini! O tarihte düşecek
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz oranını yüzde 50'ye sabit tutma kararıyla dünya devlerinden önemli tahmin geldi. O tarihte düşüş başlayacak...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz oranını yüzde 50’de sabit tutma kararı, finans dünyasında geniş yankı uyandırdı. Bu karar sonrasında Goldman Sachs, Barclays, Morgan Stanley ve JPMorgan gibi önde gelen finans kurumları, Türkiye'nin faiz politikası hakkında raporlar yayımlayarak beklentilerini paylaştı.

GOLDMAN SACHS: FAİZ İNDİRİMİ 3. ÇEYREK SONUNDA

Goldman Sachs analistleri, Merkez Bankası’nın beklentilere paralel olarak faiz oranını yüzde 50’de sabit tuttuğunu belirttiği raporda, “Yılın 3. çeyreğinde ekonomik aktivitedeki yavaşlama derinleşince enflasyon beklentilerinin de hızlı biçimde düşmesini bekliyoruz. Yıl sonunda manşet enflasyonun yüzde 36’ya gerileyeceğini öngörüyoruz. İlk faiz indiriminin de 3. çeyreğin sonunda gerçekleşeceği beklentimizi koruyoruz” ifadeleri yer aldı.

BARCLAYS: ERKEN İNDİRİM İHTİMALİ VAR

Barclays, TCMB’nin şahin bir tonlamayı sürdürdüğünü belirttiği raporunda, “TCMB beklendiği gibi politika faizini yüzde 50’de tuttu. Faizlerin 2025’in Ocak ayına kadar bu seviyede kalmasını bekliyoruz ancak dezenflasyon süreci beklediğimizden daha güçlü olursa 2024’ün son çeyreğinde de erken bir indirim görebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

MORGAN STANLEY: 2025’TE İNDİRİM BEKLENTİSİ

Morgan Stanley, faiz kararı hakkında yaptığı değerlendirmede, “Bankanın faizleri değiştirmeme kararı ve şahin tondaki iletişim, uzun süre sıkı para politikası duruşu beklentimizi destekliyor. Politika faizinin yıl sonuna kadar bu seviyede kalmasını ve faiz indirimlerinin 2025’in ilk çeyreğinde başlamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

JPMORGAN: 2024 SONU İÇİN İNDİRİM BEKLENTİSİ

JPMorgan ise TCMB’nin faiz kararını değerlendirirken, “TCMB faizi beklendiği gibi yüzde 50’de bırakırken enflasyonda yukarı yönlü riskler olursa sıkılaşmaya hazır olduğuna dair şahin söylemini korudu. 2024 sonu için politika faizi beklentimizi yüzde 45 olarak koruyoruz. Kasım ve Aralık aylarında TCMB’den faiz indirimi bekliyoruz” açıklamalarında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.