ABD’de tarım dışı istihdam beklentileri aştı! Dolar yükseldi, altın geriledi

ABD’de tarım dışı istihdam beklentileri aştı! Dolar yükseldi, altın geriledi
ABD ekonomisinde tarım dışı istihdam Eylül ayında beklentilerin oldukça üzerine çıkarak 254 bin kişilik artış gösterdi. Bu gelişme piyasaları hareketlendirdi; dolar değer kazanırken, altın gerilemeye devam etti.

ABD ekonomisi, Eylül ayında tarım dışı istihdamda güçlü bir büyüme kaydederek 254 bin kişilik artışla piyasa beklentilerini aştı. Piyasalarda beklenti 150 bin kişi yönündeydi.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun açıkladığı verilere göre, bu rakam önceki ayın 142 binlik verisinin de oldukça üzerinde gerçekleşti.Önceki aylara ait tarım dışı istihdam rakamları ise temmuz ayı için 89 binden 144 bine, ağustos ayı içinse 142 binden 149 bine revize edildi.

İŞSİZLİK GERİLEDİ

ABD’de işsizlik oranı yüzde 4,1 seviyesine düşerek beklentilerin altında kaldı. Piyasa tahminleri işsizlik oranının yüzde 4,2’de sabit kalacağı yönündeydi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül ayında yaptığı tahminlerde işsizlik oranının bu yıl yüzde 4,4 seviyesinde olacağı öngörülmüştü.

Özel sektörde istihdam 223 bin artarken, kamu sektöründe bu artış 31 bin olarak kaydedildi. Ancak imalat sektöründe 7 bin kişilik bir azalma yaşandı. İnşaat sektöründe ise 25 bin kişilik artış dikkat çekti. Geniş tanımlı işsizlik oranı da yüzde 7,9’dan yüzde 7,7’ye indi.

KAZANÇLARDA ARTIŞ

Aylık bazda ortalama saatlik kazançlar yüzde 0,37 artarak yıllık bazda yüzde 3,97 seviyesinde gerçekleşti. Bu rakamlar, piyasadaki aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 3,8 beklentilerini aştı. Ayrıca, ortalama çalışma süresi 34,2 saat olarak açıklanırken, iş gücüne katılım oranı yüzde 62,7’de sabit kaldı.

PİYASALARDA HAREKETLİLİK

Verinin açıklanmasının ardından Dolar Endeksi yüzde 0,48 artışla 102,43’e yükseldi ve sonrasında dört ayın zirvesini gördü. Dolar/yen paritesi 148,49’a çıkarken, Euro/dolar paritesi 1,10328’den 1,0965’e gerileyerek 15 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Altın ise tarım dışı istihdam verisi sonrası ons başına 2638,02 dolara kadar düştü.

FED'İN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ

ABD Merkez Bankası (Fed), Eylül toplantısında faiz indirimlerine başlamış ve politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 4,75-5 seviyesine çekmişti. Piyasalar, yıl sonuna kadar 50 baz puanlık bir indirimin daha geleceğini öngörüyor. Kasım ayında yüzde 66 ihtimalle 25 baz puanlık bir faiz indirimi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.