AB’de Türkiye rüzgarı: İhracat payı yıllar sonra zirvede

AB’de Türkiye rüzgarı: İhracat payı yıllar sonra zirvede
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni analizinde, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ithalatındaki payının yüzde 4,1 ile rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Öte yandan, Türkiye'nin AB pazarındaki konumunu güçlendirdiği vurgulandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), blog sayfası Merkezin Güncesi'nde yayımladığı yeni analizde, küresel para sıkılaştırma tedbirlerinin etkisiyle 2023'te ihracatta hız kaybı yaşandı, ancak 2024’ün ilk sekiz ayında Türkiye’nin ihracatı yüzde 3,9 artarak 170,8 milyar dolara yükseldi.

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan AB’ye yönelik ihracatın, pazar payı kazanımı ve talep koşulları ışığında incelendiği çalışmada, AB'nin genel ithalatında bir düşüş yaşanırken, Türkiye’nin bu pazardaki payının artmaya devam ettiği belirtildi.

TARİHİ ZİRVEYE ULAŞTI

Ocak-Ağustos dönemleri ele alındığında, Türkiye’nin AB ithalatındaki payının, son yıllarda sürekli bir yükselişle 2024 yılında yüzde 4,1’e çıktığı vurgulandı. Analizde, Türkiye’nin AB pazarındaki payını artırmasının, özellikle rekabet gücündeki artışa ve farklı sektörlere yayılan ihracat başarısına işaret ettiği belirtildi.

SEKTÖREL YAYILIM ÖNEM TAŞIYOR

Analizde, belirli sektörlerin ön planda olmasının sürdürülebilirlik açısından risk teşkil edebileceği belirtilerek, pazar payı kazanımının farklı sektörlere yayılmasının önemine vurgu yapıldı. Türkiye’nin AB’ye yaptığı ihracatın birçok sektöre yayılmasının, gelecekteki ihracat performansı açısından olumlu sonuçlar doğurabileceği kaydedildi.

İHRACATTA BAŞARI GÖSTEREN SEKTÖRLER

Türkiye’nin AB’ye ihracatında en yüksek payı motorlu taşıtlar sektörü alırken, bu sektörde AB talebinin gerilemesi nedeniyle 630 milyon avro azalış yaşandığı, ancak pazar payı kazanımı sayesinde 793 milyon avroluk bir ihracat artışı sağlandığı açıklandı. Ana metal sanayinde ise pazar payı kazanımı 976 milyon avroya ulaşarak, bu sektörün ihracatta en fazla katkıyı sağlamasına yol açtı. Toplam imalat sanayi ihracatı, AB ithalatındaki gerilemeye rağmen 1,1 milyar avro artış gösterdi.

DÜŞÜK TALEP KOŞULLARINA RAĞMEN BÜYÜME VAR

Ana metal sanayi, kimyasallar, elektrikli ekipman, mineral maddeler, bilgisayar ve elektronik ürünler gibi sektörlerde AB’nin azalan ithalat talebine rağmen pazar payı artışı elde edildi. Bu da Türkiye’nin AB pazarında rekabet gücünü artırdığının bir göstergesi olarak yorumlandı.

ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER VE ZORLUKLAR

Giyim, makine ekipmanları, fabrikasyon metal ürünleri, tekstil ve deri ürünleri gibi sektörlerde ise düşük talep koşullarının ihracatı olumsuz etkilediği belirtildi. Ancak, diğer sektörlerdeki kazanımlar sayesinde Türkiye’nin AB pazarındaki genel performansının olumlu bir seyir izlediği ifade edildi.

GÜÇLENEN PAZAR PAYI

Analizin sonuç bölümünde şu değerlendirmeler yer aldı:

“Özetle, bulgularımız Türkiye’nin AB pazarındaki payını son dönemde belirgin bir şekilde artırdığını ve bu artışın birçok sektöre yayıldığını gösteriyor. AB’nin ithalat talebinin önümüzdeki dönemde beklentilerle uyumlu olarak artması ile birlikte pazar payı kazanımlarının yanı sıra dış talep artışının da ihracatımıza destek vereceğini değerlendiriyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.