Bakan Şimşek’ten dev adım: 3400 büyük şirket mercek altında!

Bakan Şimşek’ten dev adım: 3400 büyük şirket mercek altında!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede yeni bir dönemin başladığını açıkladı. 31 ilde 500 vergi müfettişiyle 3400 dev şirkete yönelik geniş çaplı bir denetim programı başlatılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için atılacak yeni adımları duyurdu. Bakanlık bünyesindeki Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı tarafından hazırlanan yeni denetim programıyla, Türkiye genelinde büyük şirketlerin mali tabloları mercek altına alınacak. İlk aşamada 500 vergi müfettişi, 31 ilde göreve başlayacak. Denetimler, başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük illerde yoğunlaşacak, ardından ülke genelinde yaygınlaşacak.

SOSYAL MEDYA GELİRLERİ DE DENETLENECEK

Mehmet Şimşek, denetimlerin sadece büyük şirketlerle sınırlı kalmayacağını, aynı zamanda beyan edilmemiş sosyal medya gelirleri gibi çeşitli konuların da inceleneceğini belirtti. Bakan Şimşek, “3 bin 400 büyük şirket izaha davet edilecek ve özellikle vergi matrahlarını aşındıracak enflasyon düzeltmeleri gibi uygulamalar sorgulanacak” dedi.

23 MİLYAR LİRALIK MATRAH FARKI

Yapılan ilk hesaplamalara göre, denetim kapsamına alınan büyük şirketlerin toplamda 23 milyar liralık vergi matrah farkını eksik beyan ettiği ortaya çıktı. Şimşek, bu eksik beyanların izaha davet yoluyla giderilmesini, aksi takdirde vergi incelemesine sevk edileceklerini açıkladı.

REKABET EŞİTSİZLİĞİNE KARŞI MÜCADELE

Vergi müfettişleri, yaklaşık 30 farklı konuda şirketleri denetleyecek. Bu konular arasında kar payı ödemelerinden tevkifat yapılmaması, istisna ve indirimlerin yanlış uygulanması gibi detaylar yer alıyor. Bakan Şimşek, bu denetimlerle haksız rekabetin önüne geçilmesini ve dürüst mükelleflerin korunmasını amaçladıklarını vurguladı.

VERGİDE ADALET SAĞLANACAK

Bakan Şimşek, “Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz çerçevesinde büyük şirketlere yönelik çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlamaya yönelik denetimlerimiz tüm sektörlerde artarak devam edecek. Dürüst ve vergiye uyumlu mükellefleri, rekabet eşitsizliğine karşı koruyacağız” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.