Bakanlık’tan kayıt dışı saat ticareti ile mücadele: 4 milyar liralık usulsüzlük ortaya çıktı

Bakanlık’tan kayıt dışı saat ticareti ile mücadele: 4 milyar liralık usulsüzlük ortaya çıktı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı saat ticaretine karşı denetimlerini sıkılaştırdı. Vergi Denetim Kurulu, 2023-2024 döneminde kayıt dışı ticaret yapan mükellefleri tespit ederek 4 milyar liralık usulsüzlükle mücadele etti.

Vergi Denetim Kurulu (VDK), Risk Analiz Merkezi’nin kapsamlı araştırmaları sonucunda kayıt dışı saat ticareti yapan işletmeleri tek tek belirledi. Denetimler sırasında 6.500 mükellefin defalarca lüks saat alışverişi yaptığı ortaya çıktı. Kayıt dışı işlemler, hem orijinal hem de imitasyon saatlerin satışında yoğunlaştı.

İncelemeler sırasında banka, aracı kurumlar ve kapıda ödeme yöntemleri ile gerçekleştirilen milyonlarca işlem dikkatle tarandı. Yapılan çalışmalar sonucunda, 2023 ve 2024 yılları boyunca kayıt dışı ekonomi hacminin yaklaşık 4 milyar liraya ulaştığı saptandı.

TÜKETİCİ MAĞDURİYETİ BÜYÜK

Kayıt dışı ticarette sadece devletin değil, tüketicilerin de mağdur olduğu ortaya çıktı. Çevrim içi platformlar üzerinden yapılan belgesiz satışlar sonucu, tüketicilere ne fatura kesiliyor ne de satış sonrası destek sağlanıyor.

LÜKS SAATLER TAKİPTE

VDK’nin raporlarında özellikle Rolex, Omega ve Patek Philippe gibi prestijli markaların imitasyonlarının satışında ciddi artış gözlemlendi. Aynı zamanda milyonlarca lira değerindeki lüks saatlerin alıcılarının gelir ve harcama profilleri de incelemeye alındı. Bu süreçte kara para aklama ve gelir saklama gibi suçlarla mücadele kapsamında detaylı araştırmalar yapılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Vergide adalet ve etkinlik sözü verdik, bu söz doğrultusunda kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi kesintisiz sürdürüyoruz. Haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabete yol açanların peşindeyiz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.