Bankalar Merkez’e koştu: Kredi kartı borçlarına yönelik kriz büyüyor
Bankacılık sektörü, Eylül ayı itibarıyla artan kredi kartı borçlarının büyük bir kısmının tahsil edilemez hale gelmesiyle zor bir dönemden geçiyor. Bu durum, bankaların yeniden yapılandırma taleplerini gündeme getirdi. Bankacılar, mevcut yapılandırma sürelerinin yeterli olmadığını savunarak, sürenin uzatılması gerektiğini belirtiyor.
MERKEZ BANKASI'NA TALEPLER İLETİLDİ
10 Haber'in aktardığına göre, bankacılar Merkez Bankası’na ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) yeniden yapılandırma süresinin uzatılması için resmi başvuruda bulunacaklarını bildirdi. Ancak Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, mevcut kredi artış limitlerinin esnetilmesine yönelik taleplere olumlu yanıt vermedi.
'KREDİ SINIRLARI YUMUŞATILMAYACAK'
Fatih Karahan, bankaların TL kredilerindeki %2 ve döviz kredilerindeki %1,5’lik kredi artış sınırlarının yumuşatılması taleplerini değerlendirirken, sıkı para politikasından taviz verilmeyeceğini söyledi. Karahan, “Kredi artış sınırlarını gevşetmek, para politikamızla uyumlu değil” ifadelerini kullandı.
KOBİ KREDİLERİ DE GÜNDEMDE
Bankalar yalnızca kredi kartı yapılandırması değil, KOBİ kredileriyle ilgili de düzenleme talep etti. Bankacılar, özellikle KOBİ’lerin ödeme güçlüğü çektiği bu dönemde kredi imkanlarının artırılmasını talep ediyor. Karahan ise bu konuda çalışmaların devam ettiğini, ancak genel kredi limitlerinde değişiklik olmayacağını belirtti.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında yaşanan düşüşün yavaşlaması, bankaların üzerinde farklı bir baskı oluşturuyor. Bankacılar, KKM’deki erimenin hızlandırılması için yeni düzenlemeler talep etse de, Merkez Bankası bu konuda aceleci olmayacağını duyurdu.
BANKALARIN KARLILIĞI ERİYOR
Bankacılık sektörü temsilcileri, artan borçlar ve yapılandırma süreçlerinin yanı sıra, faiz marjlarındaki daralmanın da karlılıklarını olumsuz etkilediğini belirtiyor. Enflasyon muhasebesiyle nominal karlarının sıfırlandığını dile getiren bankacılar, mevcut ekonomik koşulların sürdürülemez olduğuna dikkat çekiyor.
Bankacılar, ekonomik programın sektördeki yükü artırdığını ve alınacak tedbirlerin gecikmesi halinde finansal istikrarın tehlikeye girebileceği uyarısında bulunuyor. Yapısal reformların hızla devreye alınmaması durumunda program hedeflerine ulaşmanın zorlaşacağını ifade eden sektör temsilcileri, "Maliyetler artıyor, şikayetler çoğalıyor" görüşünde birleşiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.