Bayram tatiliniz kabusa dönüşmesin! Tatil rezervasyonlarında dolandırıcılığa dikkat
TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, kuruma gelen ihbar ve şikayetler doğrultusunda, son yıllarda sahte rezervasyon siteleri ve sosyal medya hesapları aracılığıyla gerçekleştirilen tatil dolandırıcılığı vakalarının ciddi şekilde arttığını belirtti.
Bu tür dolandırıcılık olaylarının tamamının TÜRSAB’a bildirilmediğini ifade eden Bağlıkaya, sözlerine şöyle devam etti:
"Birlik olarak bize yapılan ihbar ve şikayetlere bakıldığında, dolandırıcı sayfalarla ilgili gelen ihbar sayısı 2022 itibarıyla 319 iken, 2023'te bu sayı yaklaşık üç kat artarak 920'ye yükseldi. Emniyet güçlerimiz ve devletimizin ilgili makamlarıyla koordineli biçimde yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde 2024'te bu sayının nispeten gerilediğini gördük. 2024'te dolandırıcı sayfa ihbarı 868 olarak kayıtlarımıza geçti. Ancak toplam mağdur sayısının çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Hedefimiz ilgili mercilerle ortak hareket ederek bu sayıları olabildiğince azaltmak."
Bağlıkaya, tatil ve seyahat alımlarında gerçekleşen dolandırıcılık vakalarının büyük bir kısmının, Instagram’da oluşturulan sahte hesaplar aracılığıyla yapıldığını belirtti. Bu hesaplar üzerinden iletişim için WhatsApp numarası paylaşıldığını ve dolandırıcıların kurbanlarıyla bu numaralar üzerinden irtibat kurduğunu ifade etti.
Tatil ve seyahat dolandırıcılıklarının zaman zaman farklı yöntemlerle öne çıktığını vurgulayan Bağlıkaya, salgın döneminde özellikle villa kiralamalarında bu tür vakaların arttığını, son dönemde ise bungalov turizminin dolandırıcıların yeni hedefi haline geldiğini dile getirdi. "Bu tür girişimler genellikle bayram tatili, ara tatil ve yarıyıl tatili gibi yoğun seyahat dönemlerinde artış gösteriyor. Biz de özellikle bu zamanlarda vatandaşlarımızı dolandırıcılık tehlikesine karşı uyarıyoruz." dedi.
TATİL VE SEYAHAT PLANLAMALARINA DİKKAT!
Bağlıkaya, tatil ve seyahat planlamalarının TÜRSAB üyesi acenteler üzerinden gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizerek, bu konuda farkındalık oluşturmak adına çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Dolandırıcıların, mevcut bir tur şirketinin web sitesini kopyalayarak, adres çubuğundaki küçük bir harf değişikliğiyle benzer bir domain ve sayfa tasarımıyla sahte siteler oluşturduğuna dikkat çeken Bağlıkaya, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Vatandaşlarımızdan ricamız, tatil satın aldıkları web sayfasının adres çubuğundaki ismi dikkatlice kontrol etmeleri. Dolandırıcılar ayrıca izlerinin sürülmesini kolaylaştıracağından çoğunlukla sabit telefon numarası kullanmamaktalar. Görüşme ve yazışmalarını genelde WhatsApp hatları üzerinden gerçekleştirerek sahte rezervasyon işlemi sürecini tamamlamakta. Bu hususlara dikkat edilmesi güvenli rezervasyon bakımından önem taşıyor. Diğer yandan, rezervasyon yapıldığında ödeme, seyahat acentelerinin kurumsal IBAN'ına yapılır. Ancak seyahat acentesi olmayan kişiler ödemeleri şahsi IBAN'larına almak suretiyle mağduriyete yol açmaktadır."
Bağlıkaya, sosyal medya hesaplarında kullanıcı adlarının sık sık değiştirilmesinin dolandırıcılık ihtimalini artırabileceğini vurgulayarak, bir ürünün piyasa değerinin çok altında satılmasının şüphe uyandıran bir durum olduğunu ve vatandaşların bu tür detaylara dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.
Sahte sosyal medya hesaplarının yüksek takipçi sayılarına sahip olabileceğini ancak genellikle az sayıda paylaşım yaptıklarını belirten Bağlıkaya, şu sözleri kullandı:
"Bu da sayfanın sahte olduğunu gösteren ibarelerden biridir. Sahte sosyal medya hesaplarında güven sağlamak amacıyla özellikle devlet kurumları ve tanınmış kişilerin hesapları takip edilebilmektedir. Bunlara dikkat etmek gerekir. Dolandırıcılar güven sağlamak için söz konusu sahte hesaplardan yaptıkları paylaşımlarına olumlu yorumlar yaparlar. Bu yorumları yapan aslında kendileridir. O nedenle bu hesapların yorum kısımlarını da dikkatlice incelemek gerekir."
Bağlıkaya, tatil satışı yapan internet siteleri veya sosyal medya hesapları konusunda şüphe duyulması halinde tüketicilerin yetkili mercilere şikayette bulunmalarını tavsiye etti. Bu adımın, dolandırıcılık vakalarının önlenmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
WEB SAYFALARINI TAKLİT EDEN SİTELERE ERİŞİM ENGELLENMELİ
TÜRSAB’ın dolandırıcılıkla mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmalara dikkat çeken Bağlıkaya, tüketicilerin farklı sebeplerle mağdur olmalarını önlemek amacıyla kapsamlı ve titiz bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.
"TÜRSAB web sayfamız üzerinden hizmet sunduğumuz dijital doğrulama sistemi de son derece etkili bir sistem. Tüketicilerimiz tatil satın aldıkları acentelerin TÜRSAB'a üye olup olmadığını bu sistem sayesinde kolayca öğrenebiliyor." diyen Bağlıkaya, şunları kaydetti:
"Bu konuda Google ve Meta şirketleriyle de yakın temas içerisindeyiz. Nitelikli dolandırıcılık amacıyla hareket eden web sitelerini Google ile paylaşıyor, arama motoru üzerinde özellikle üst sıralarda listelenmesinin önüne geçiyoruz. Gerçek seyahat acentelerinin web sayfalarını taklit eden sitelere erişimin engellenmesi için aksiyon alınmasını sağlıyoruz. Meta ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde de önemli bir mesafe aldık. Dolandırıcılık amaçlı sosyal medya hesaplarının askıya alınması konusundaki temaslarımız ve sektörümüz adına bilgilendirmelerimiz devam ediyor."
Bağlıkaya, TÜRSAB'ın bu konuda yürüttüğü çalışmaları hızlandırdığını dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"7 gün, 24 saat çalışan özel bir dijital denetim ekibi oluşturan TÜRSAB, 2024'te kaçak acentecilik ve dolandırıcılık konusundaki 7 bin 656 ihbarla ilgili işlem yaptı. Bunların 868 tanesini bungalov ve villa dolandırıcılarıyla ilgili ihbarlar oluşturdu. TÜRSAB dolandırıcılık vakalarını savcılık şikayetleriyle yargıya taşımanın yanında mağduriyet yaşayan acentelerine ve tüketicilere de haklarını hukuki yollarla araması için destek oldu. Ayrıca kaçak acentelerin sıkı denetimi için oluşturduğumuz ekipler de havalimanlarında ve diğer alanlarda sıkı denetimler gerçekleştiriyor."
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.