Daron Acemoğlu'ndan Türkiye ekonomisi için reform önerileri

Daron Acemoğlu'ndan Türkiye ekonomisi için reform önerileri
Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye ekonomisinin toparlanabilmesi için yargı ve eğitim reformlarıyla teknolojiye yatırım yapılması gerektiğini belirtti.

Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomik krizden nasıl çıkabileceğine dair çarpıcı önerilerde bulundu. Türkiye'nin önündeki 10-15 yıllık pencerede hızlı bir şekilde reform yapması gerektiğini belirten Acemoğlu, özellikle yargı ve eğitim alanlarında köklü değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi.

Daron Acemoğlu: 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan iktisatçı kimdir? - BBC News Türkçe

Acemoğlu, Türkiye'nin önündeki fırsat penceresinin giderek daraldığını ve teknolojiye yapılan yatırımların artırılması gerektiğini ifade etti. Eğitim sisteminin, rekabete açık, özgür düşünmeye dayalı ve yenilikçi bir yapıya kavuşturulmasının şart olduğunun altını çizdi.

Ayrıca, işçi ücretlerinin artırılması için verimliliğin yükseltilmesi gerektiğini belirterek, teknolojinin doğru kullanımıyla işçilerin bilgi ve yeteneklerini geliştirmeye yönelik adımlar atılmasının önemine vurgu yaptı.

Nobel Ödüllü ekonomist Daron Acemoğlu anlattı: Türkiye ekonomisi nasıl düzelir?

EĞİTİM VE YARGI REFORMLARI ŞART

Prof. Dr. Acemoğlu, Türkiye ekonomisinin kalıcı bir iyileşme sağlaması için güvenilir ve saygı duyulan bir yargı sisteminin kurulmasının önemine dikkat çekti ve eğitim sisteminin, yapay zekayı doğru kullanabilen, yenilikçi ve rekabete açık bir yapıya kavuşması gerektiğini söyledi. Acemoğlu, "Türk ekonomisinin kalıcı biçimde düzelmesi için bu değişiklikler şart" dedi.

İŞÇİ ÜCRETLERİ VE VERİMLİLİK

Türkiye'deki en büyük ekonomik sorunlardan birinin yoksulluk olduğunu ifade eden Acemoğlu, işçi ücretlerinin düşük olmasının verimliliği düşürdüğünü belirtti. Asgari ücret artışlarının tek çözüm olamayacağını, işçi verimliliğinin artırılması gerektiğini söyledi.

Acemoğlu, "İşçilerin yeteneklerini geliştirmeli ve teknolojiyi kullanarak yeni iş alanları yaratmalıyız" diyerek, eğitim ve teknoloji yatırımlarının bu sürecin kilit unsurları olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.