Emekli maaşına 'fark' ayarı geliyor: Güncelleme katsayısı yüksek yıl seçilecek

Emekli maaşına 'fark' ayarı geliyor: Güncelleme katsayısı yüksek yıl seçilecek
Emeklilik dilekçesini verecek olanlar, yüksek maaş alabilmek için hangi yılı seçmeleri gerektiği konusunda kararsız kalıyordu. Bu durum ekonomi yönetiminin dikkatini çekti ve harekete geçildi. Emekli maaşlarındaki farkları ortadan kaldıracak bir çalışma başlatıldı. Yeni düzenlemeyle, emekli olmaya hak kazanan ancak henüz dilekçe vermeyenlerin maaşlarında yaşanan kayıplar önlenecek.

Mevcut sistemde, emeklilik dilekçesini 2024 yılında veren bir sigortalının maaşı, 2025'te emekli olana göre yüzde 30 daha yüksek olacaktı. Yıl farkından kaynaklanan bu durum, birçok kişinin yılbaşından önce dilekçe verme telaşına girmesine neden oluyordu. Ekonomi yönetimi, bu farkı gidermek için yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor.

YÜKSEK MAAŞ İÇİN DÜZENLEME YAPILACAK

Yeni formüle göre, emeklilik hakkı kazanan kişiler hangi tarihte dilekçe verirlerse versinler, hak ettikleri tarihten itibaren en yüksek maaşı alabilecekleri yılın güncelleme katsayısına göre emekli aylığı hesaplanacak. Bu sayede, yıl farkı nedeniyle maaş düşüşü yaşanmayacak ve sigortalılar hak ettikleri miktarı alacaklar.

ENFLASYON DÜŞENE KADAR SİSTEM YÜRÜRLÜKTE KALACAK

Emekli maaşlarında fark yaratan en önemli unsur, maaşın hesaplandığı yılın enflasyon oranı oluyor. Bu farklılığı giderecek yeni düzenleme, enflasyon tek haneye düşene kadar yürürlükte kalacak. Böylece, emekli aylıklarında enflasyonun etkisi en aza indirilecek.

2030’A KADAR SÜREBİLİR

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Okan Güray Bülbül, yeni düzenlemenin olumlu olduğunu ancak maaş farklarının 2030 yılına kadar devam edebileceğini belirtti. 2024’te emekliliğe hak kazanan bir sigortalı, primlerini 2023 güncelleme katsayısıyla hesaplatacak ve üzerine 2024’te verilen zamlar eklenirken, 2025’te emekli olanlar sadece 2025 yılı zammından faydalanacak. Bu farklılıkların ortadan kalkması için ekonomi yönetimi kapsamlı bir çalışma yürütüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.