Emtia piyasalarında karışık seyir sürüyor: Altın rekor kırdı, petrol geriledi

Emtia piyasalarında karışık seyir sürüyor: Altın rekor kırdı, petrol geriledi
Emtia piyasaları, ABD'nin ticaret politikaları ve küresel jeopolitik gelişmelerin etkisiyle yön bulmakta zorlandı. Altın tarihi zirveye çıkarken, petrol fiyatları geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ve Fed Başkanı Jerome Powell'a yönelik söylemlerinin yumuşaması, piyasalarda kısmi bir iyimserlik yarattı. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent'in Güney Kore ile olumlu ilerleyen ticaret görüşmeleri açıklaması da bu havayı destekledi. Ancak, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, tarifelerin iş gücü piyasasını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

JEOPOLİTİK GELİŞMELER VE DOLARDAKİ HAREKETLER

Rusya ile ABD arasındaki Ukrayna krizine yönelik çözüm arayışları sürerken, dolar endeksinin düşük seviyelerde kalması emtia talebini destekledi. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki gerileme ise yatırımcıların emtiaya olan ilgisini artırdı.

Altın, ons başına 3.500 dolarla yeni bir tarihi rekor kırdıktan sonra hafif gerileyerek haftayı yüzde 0,1 artışla 3.319 dolardan tamamladı. Paladyum yüzde 2,2 değer kaybederken, platin yatay seyretti. Gümüş ise haftayı yüzde 2,1 yükselişle kapattı.

BAZ METALLERDE ÇİN RÜZGARI

ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi, baz metallerde iyimser bir hava oluşturdu. Bakır yüzde 3,2, kurşun yüzde 1,3, alüminyum ve çinko yüzde 2,3 değer kazanırken, nikel yüzde 1,3 oranında geriledi.

PETROL PİYASASINDA ARZ ENDİŞELERİ

Petrol fiyatları, OPEC+ grubunun üretim artışı planları ve Rus petrolünün küresel piyasaya dönüş ihtimaliyle geriledi. Brent petrol haftalık bazda yüzde 1,6 düşerken, doğal gaz fiyatı yüzde 7 oranında azaldı. İran ile yürütülen nükleer müzakereler de arz fazlası beklentilerini güçlendirdi.

TARIM EMTİALARINDA HAVA KOŞULLARI BELİRLEYİCİ OLDU

ABD’deki olumsuz hava koşulları ve kuraklık riskleri tarım emtia fiyatlarını etkiledi. Soya fasulyesi yüzde 1,1 artarken, buğday yüzde 3,1, pirinç yüzde 4, mısır ise yüzde 1,3 geriledi. Hindistan’da artan pirinç stokları arz baskısını artırdı.
Kahve fiyatları, Brezilya’daki olumsuz üretim beklentileriyle yüzde 7,1 artarken; şeker yüzde 2, pamuk yüzde 2,3 yükseldi. Kakao ise arz endişeleriyle haftalık bazda yüzde 13,6 oranında güçlü bir artış kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.