EPDK'dan "depolamalı RES ve GES" iddialarına yanıt: Bir gecede yönetmelik çıkarmak mümkün değil
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), depolamalı rüzgar enerjisi santrali (RES) ve güneş enerjisi santrali (GES) ön lisans başvuruları hakkında gündeme gelen iddialara ilişkin detaylı bir açıklama yaptı.
Kurum, sürecin tamamen şeffaf yürütüldüğünü vurguladı ve "Bir gecede yönetmelik çıkarıldığı" yönündeki iddiaların asılsız olduğunu belirtti.
"YASALARIMIZA VE İLGİLİ MEVZUATIMIZA AYKIRIDIR"
Açıklamada, "EPDK'nın bir gecede yönetmelik çıkarması ve Resmi Gazete'de yayımlatarak yürürlüğe sokması mümkün değildir. Bu durum yasalarımıza ve ilgili mevzuatımıza aykırıdır" ifadeleri kullanıldı.
"DEPOLAMALI RES/GES SÜRECİ ŞEFFAF YÜRÜTÜLDÜ"
EPDK, depolamalı RES ve GES projeleriyle ilgili sürecin 5 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe giren kanunla başladığını hatırlatarak, şu bilgileri paylaştı:
"Ön lisans başvurularının alınmasından 4 ay önce süreç resmiyet kazandı. Yönetmelik taslağı kamuoyu görüşüne açıldı ve herkesin erişimine sunuldu. Sonrasında tüm sektör oyuncularının katkılarıyla taslak nihai hale getirildi. Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi."
Kurum, tüm başvuruların şeffaf bir şekilde sırasıyla değerlendirildiğini ve toplamda 263 şirkete 663 ön lisans verildiğini açıkladı.
"ONLİNE BAŞVURU SÜRECİ 10 YILDIR BİLİNİYOR"
EPDK, bazı başvuru sahiplerine ayrıcalık tanındığı yönündeki iddiaları da yalanladı. Açıklamada, "Mayıs 2019'dan bu yana ön lisans başvuruları online olarak yapılıyor. Depolamalı ön lisans başvurularına özel bir uygulama yapılmadı. Belgelerin hazırlığı için yeterli süre tanındı" denildi.
"ALIM GARANTİSİ VERMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL"
6 dolar-sentlik lisans tarifesi kapsamında verilen ön lisansların elektrik fiyatlarına uzun vadede yük getireceği iddialarına ilişkin ise şu yanıt verildi:
"EPDK'nın alım garantisi verme yetkisi yoktur. Bu tarifeyi belirleyen Cumhurbaşkanlığı Kararı'dır. Uygulanacak süre 30 yıl değil, 10 yıl olarak belirlenmiştir. İddialar asılsızdır."
"HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATIYORUZ"
EPDK, kurum yöneticileri hakkında "yakınlarına ön lisans verdikleri" şeklindeki ithamları da reddetti. Açıklamada, "Bu iftiraları atanlar hakkında maddi ve manevi tazminat davaları dahil hukuki süreç başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.
EPDK, Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarına devam edeceğini vurguladı.
Kaynak:Ajanslar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.