Fahiş fiyat mağduriyetleri katladı, şikayet yağdı: Faizsiz konut firmalarının 'organizasyon ücreti' kurnazlığı
Son dönemde, kamuoyunda "evim şirketleri" olarak bilinen tasarruf finansman şirketlerine yönelik artan şikayetler, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) tarafından rapor edilmeye başlandı. Faizsiz konut ve taşıt sahibi olma amacıyla tasarrufta bulunan bu şirketlerin uyguladığı yüksek organizasyon ücretleri ve sözleşmeden cayma durumlarında yaşanan zorluklar, vatandaşları mağdur ediyor.
VATANDAŞIN HAKLARI
Örneğin, 3 milyon TL'lik bir konut başvurusu için şirketler, sözleşme esnasında %8 oranında 240 bin TL gibi yüksek bir organizasyon ücreti talep ediyor. Ancak, cayma hakkı kullanan müşterilerin, 14 gün içinde paralarını geri alması gerektiği hâlde, şirketlerin başvuruları zamanında işlememesi nedeniyle mağduriyet yaşanıyor. Kurada çıkmayan vatandaşlar da adaletsiz bir uygulamayla karşı karşıya kalıyor.
TİCARİ ŞİRKETLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Faizsiz finansman esaslarına göre düzenlenen sözleşmelere göre, organizasyon ücreti dâhil tüm tutarın 14 gün içinde iade edilmesi zorunludur. Ancak bu sürenin aşılması, mağduriyet yaratıyor. Şirketler, noter huzurunda yapılmayan çekilişlerve sürekli ertelenen ödemeler ile mağduriyetleri artırabiliyor. Cayma hakkı kullanan bir kişi, 6 ay içinde iade alabileceği bir süreçte dahi sık sık zorluklarla karşılaşıyor.
Temmuz 2021’de, hükümet, artan mağduriyetler üzerine, faizsiz finansman modelini kullanan 21 şirketin tasfiyesine karar vermişti. Bu şirketler arasında; İktisatevim, Doğruevim, Yaşamevim gibi pek çok isim yer aldı. Bu şirketlerin faaliyetleri, tasarruf finansman sistemi üzerinden mağduriyet yaratan uygulamalarla birlikte son buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.