Faiz artışı nakit çekimlerini sert vurdu: İkinci çeyrekte yüzde 50’lik düşüş

Faiz artışı nakit çekimlerini sert vurdu: İkinci çeyrekte yüzde 50’lik düşüş
Ekonomi yönetimi, enflasyonla mücadele için faiz oranlarını yükseltti. İhtiyaç kredilerine erişim zorlaşınca, tüketiciler kredi kartlarından nakit çekmeye yöneldi. Ancak, iç tüketimi azaltmak için kredi kartı nakit çekim faizi yüzde 5’e, gecikme faizi ise yüzde 5,3’e çıkarıldı. Bu artış, kredi kartı nakit çekimlerinde sert bir düşüşe neden oldu.

Yüksek enflasyon nedeniyle uygulanan faiz politikası, ihtiyaç kredilerine ulaşımı zorlaştırdı. Bu nedenle nakit çekim ihtiyacı doğan tüketiciler, kredi kartı nakit çekim faizlerinin yükseltilmesiyle karşı karşıya kaldı. İç talebin kısılması gerektiği sık sık vurgulanırken, kredi kartı nakit çekimlerinde yüzde 5 faiz oranı ile bir düşüş yaşandı.

YILIN İKİNCİ ÇEYREĞİNDE SERT DÜŞÜŞ

Bankalararası Veri Merkezi verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde kredi kartı nakit çekimleri, birinci çeyreğe göre yüzde 50,11 oranında azaldı. Ocak ayında 116,15 milyar lira olan kredi kartı nakit çekim tutarı, şubat ayında 121,25 milyar liraya yükseldi, ancak mart ayında faiz artırımının ardından 89,33 milyar liraya düştü.

ALIŞVERİŞERDE ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Faiz artışlarına rağmen, kredi kartı ile yapılan alışverişler artmaya devam etti. İlk çeyrekte kredi kartıyla yapılan alışverişler, geçen yıla göre yüzde 78,65, 2023’ün son çeyreğine göre ise yüzde 21,6 arttı. İlk çeyrekte kredi kartından nakit çekim tutarı 326,74 milyar lira olarak gerçekleşti.

Yılın ikinci çeyreğinde faiz artışlarının etkisiyle kredi kartı nakit çekimleri yavaşladı. Nisan ayında 52 milyar lira, mayıs ayında 58,5 milyar lira ve haziran ayında 53,4 milyar lira kredi kartı nakit çekim yapıldı. Böylece, ikinci çeyrekte toplam nakit çekim tutarı 162,99 milyar liraya indi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.