Faiz kararı için geri sayım başladı: Tüm gözler TCMB’de

Faiz kararı için geri sayım başladı: Tüm gözler TCMB’de
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizine ilişkin yeni kararını bugün saat 14:00'te açıklayacak. Mevcut faiz oranının yüzde 50 seviyesinde tutulması beklenirken, enflasyonun düşmesiyle faiz oranı enflasyonun üzerinde kalmayı sürdürecek.

Merkez Bankası’nın, uzun süredir yüzde 50 seviyesinde tuttuğu politika faiz oranını bu toplantıda da değiştirmeyeceği öngörülüyor. Son açıklanan enflasyon oranı yüzde 50’nin altına düştüğü için, faiz oranının enflasyonun üzerinde kalmaya devam edeceği belirtiliyor. Piyasalar, verilecek bu kararın ekonomik dengelere nasıl etki edeceğini yakından takip ediyor.

EYLÜL PPK METNİNDEKİ KRİTİK DEĞİŞİKLİKLER

TCMB’nin Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) metninde önemli değişiklikler dikkat çekti. Üçüncü çeyrek göstergelerinin, yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve enflasyonist baskıların azaldığını “teyit” ettiği ifade edildi. Daha önce sadece “işaret” edilen bu duruma, bu kez kesin bir vurgu yapıldı.

HİZMET ENFLASYONUNDA İYİLEŞME BEKLENTİSİ

Metinde ayrıca, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin yılın son çeyreğinde gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi. Önceki açıklamalarda, hizmet enflasyonundaki katılığın devam ettiğine vurgu yapılmış ve iyileşmenin gecikmeli olacağı ifade edilmişti.

PARA POLİTİKASINDA DİL DEĞİŞTİ

Son olarak, Merkez Bankası’nın para politikası metninde kullanılan dilde de değişiklikler yapıldı. Önceki metinlerde, "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır"ifadesi yer alırken, Eylül metninde "para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağı" ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.