Fatura ve fiş kesmeyene ceza yağacak: 5 gün kuralına dikkat

Fatura ve fiş kesmeyene ceza yağacak: 5 gün kuralına dikkat
Vergi kayıplarını önlemek için fatura zorunluluğu geri geldi. Bir yıl içinde fatura verilmezse veya alınmazsa hem alıcı hem satıcıya ceza kesilecek. "5 gün içinde bildirim" şartı ise cezadan muaf tutacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ticari işlemlerde belge düzenlenmemesi ya da yanlış belgelerin verilmesi durumunda uygulanacak cezaları netleştirdi. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeye göre, bir takvim yılı içinde fiş, fatura veya serbest meslek makbuzu gibi belgelerin birden fazla kez verilmemesi durumunda, hem alıcıya hem de satıcıya her tespit için artırımlı vergi cezası kesilecek.

Örneğin, ilk tespitte 10 bin TL ceza kesilirken, ikinci tespitte bu ceza 20 bin TL, üçüncüde 30 bin TL olacak. Beşinci tespitte ceza 50 bin TL’ye çıkarken, altıncı ve sonrasındaki tespitlerde 100 bin TL’ye kadar yükselebilecek.

5 GÜN İÇİNDE BİLDİREN KURTULUYOR

Fatura düzenlenmediği durumlarda, alıcı kendisine belge verilmediğini 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirirse, ceza uygulanmayacak. Ancak belgeyi düzenlemeyen satıcı, 3 kat artırımlı ceza ile karşı karşıya kalacak. Aynı şekilde, eğer alıcıya fatura yerine başka bir belge verilirse ve bu durum yine 5 gün içinde vergi dairesine bildirilirse, alıcı ceza almaktan kurtulacak, satıcıya ise 6 kat artırımlı ceza kesilecek.

KAYIT DIŞI FAALİYETLERDE AĞIR YAPTIRIMLAR

Kayıt dışı faaliyetlerde de cezalar ağırlaşıyor. Düzenlemeye göre, vergi dairesi bilgisi dışında çalışanlara yüzde 50 artırımlı ceza uygulanacak. Aynı şekilde, dijital ortamda yapılan reklam, ilan ve satış bildirimlerinin eksik veya yanıltıcı yapılması durumunda her bir bilgi için ayrı ayrı ceza uygulanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.