Fed Başkanı: "Enflasyona yönelik riskler azaldı, iş gücü riski arttı"

Fed Başkanı: "Enflasyona yönelik riskler azaldı, iş gücü riski arttı"
Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyon risklerinin azaldığını ve iş gücü piyasasındaki risklerin arttığını belirterek, 50 baz puanlık faiz indirim kararının iş gücü piyasasındaki gücü koruma amacını yansıttığını ifade etti.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığını ve istihdama ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığını açıkladı. Powell, Fed'in 4 yıl aradan sonra ilk kez faiz oranını 50 baz puan düşürdüğünü belirterek, bu adımın politika duruşunun uygun şekilde yeniden ayarlanmasını sağladığını ve iş gücü piyasasındaki gücün korunmasına olan güvenlerini yansıttığını ifade etti.

EKONOMİK GÖRÜNÜM VE ENFLASYON DURUMU

Powell, ABD ekonomisinin genel olarak güçlü olduğunu ve son iki yılda önemli ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı. İş gücü piyasasının eski "aşırı ısınmış" durumundan "soğuduğunu" ve enflasyonun önemli ölçüde azaldığını belirtti. Kısıtlayıcı para politikasının, arz ve talep arasındaki dengeyi sağladığını ve enflasyonist baskıları hafiflettiğini söyledi.

FAİZ İNDİRİMLERİ VE GELECEK ÖNGÖRÜLERİ

Powell, enflasyonun hedefe çok daha yakın olduğunu ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde ikiye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazandıklarını belirtti. Ancak, enflasyonun ısrarcı olması halinde faiz indirimlerinin hızının azaltılabileceğini ve Fed'in kararlarını toplantıdan toplantıya almaya devam edeceğini vurguladı.

"POLİTİKA KISITLAMASI YAVAŞ BİR ŞEKİLDE GEVŞETİLİR"

Powell, ekonominin güçlü kalması ve enflasyonun ısrarcı olması durumunda politika kısıtlamalarını daha yavaş bir şekilde gevşetebileceklerini belirtti. Ayrıca, iş gücü piyasasının zayıflaması veya enflasyonun beklenenden hızlı düşmesi halinde yanıt vermeye hazır olduklarını ifade etti. Faiz oranlarının daha hızlı veya daha yavaş indirilebileceğini ya da duraklatılabileceğini söyledi.

ENFLASYON VE FAİZ POLİTİKALARI

Powell, Fed'in enflasyona karşı zafer ilan edip etmediğine dair bir açıklama yapmadı, ancak enflasyonun yüzde 2 civarında veya buna yakın olmasını hedeflediklerini belirtti. Uzun vadeli tahvillerde negatif faiz oranlarına geri dönülmeyeceğini ve faiz oranlarının önceki çok düşük seviyelerin üzerinde kalacağını düşündüğünü anlattı.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.