Gayrimenkul piyasasında eylül raporu: Kiralıklar sabit, satılıklarda hafif artış

Gayrimenkul piyasasında eylül raporu: Kiralıklar sabit, satılıklarda hafif artış
İstanbul'da Eylül ayında kiralık konut fiyatları sabit kalırken, satılık konut fiyatlarında yüzde 1'lik bir artış yaşandı. Antalya ise kiralık konutlardaki yüzde 6'lık yükselişle öne çıktı.

Emlakjet’in yayımladığı Eylül 2024 raporuna göre, Türkiye genelinde konut fiyatları sınırlı değişim gösterdi. İstanbul’da kiralar sabit kalırken, satılık konutlar yüzde 1 oranında yükseldi. Antalya, kiralık konutlardaki yüzde 6’lık artışla zirvede yer aldı.

Satılık konutlar ise en çok yüzde 5 oranında Aydın ve Muğla'da değer kazandı. Başkent Ankara’da satılık konut fiyatları yüzde 4 artarken, İzmir’de bu oran yüzde 3 olarak kaydedildi.

KONUT ARAYANLARIN YÜZDE 61'İ SATILIK PEŞİNDE

Platformda yapılan kullanıcı aramalarına göre, eylülde aramaların yüzde 61’i satılık konutlar üzerine yoğunlaştı. Kiralık arayanlar ise yüzde 35 seviyesinde kalırken, günlük kiralık konut talepleri yüzde 4 olarak gerçekleşti.

KONUT SATIŞLARI YÜZDE 37,3 ARTTI

Türkiye genelinde Eylül ayında konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37,3 oranında artarak 140 bin 919’a yükseldi. İstanbul 21 bin 314 satışla en yüksek rakama ulaşırken, Ankara 13 bin 205, İzmir ise 7 bin 612 satış gerçekleştirdi. En düşük satış sayıları ise Hakkari, Ardahan ve Bayburt’ta kaydedildi.

YABANCILARA SATIŞLAR DÜŞTÜ

Yabancılara yapılan konut satışları ise eylülde yüzde 31 oranında gerileyerek 2 bin 22’ye düştü. Toplam satışların yüzde 1,4’ünü oluşturan bu oranla, en çok satış yapılan iller sırasıyla İstanbul, Antalya ve Mersin oldu.

FİYAT VE YATIRIM GETİRİSİ İLK SIRADA

Anket sonuçları, konut arayanların en çok dikkat ettiği kriterin yüzde 36 ile fiyat ve yatırım getirisi olduğunu ortaya koydu. Konum ve çevresel faktörler yüzde 21, ulaşım olanakları yüzde 11, fiziksel durum ve özellikler ise yüzde 6 oranında önem taşıdı.

Anket katılımcılarının yüzde 60’ı yaşadıkları şehirde kriterlerine uygun konut ilanları bulabildiklerini belirtirken, yüzde 40’ı uygun konut bulmakta zorlandıklarını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.