IMF: Küresel ekonomide orta vadeli büyüme sönük olacak

IMF: Küresel ekonomide orta vadeli büyüme sönük olacak
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, küresel ekonomide büyümenin pandemi öncesine kıyasla düşük kalacağını ve artan kamu borcunun tabloyu daha da zorlaştırdığını belirtti.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları öncesinde yaptığı konuşmada, küresel ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu. Orta vadeli büyümenin beklentilerin altında kalacağını ve bu büyümenin pandemi öncesi seviyelere göre çok düşük olmasa da tatmin edici olmadığını ifade etti.

IMF Başkanı Georgieva'dan "erken gevşeme" riskine karşı uyarı

Georgieva, “Büyük küresel enflasyon dalgası geri çekiliyor” diyerek, fiyat istikrarının sağlanmasında kararlı para politikaları, tedarik zinciri kısıtlamalarının hafifletilmesi ve gıda ile enerji fiyatlarının ılımlı hale gelmesinin etkili olduğunu söyledi. Bunun küresel ekonomiyi resesyona sürüklemeden başarıldığını vurgulayan Georgieva, hem ABD hem de Avro Bölgesi'nde iş gücü piyasalarının düzenli şekilde soğuduğunu belirtti.

JEOPOLİTİK GELİŞMELERİN EKONOMİK ETKİLERİ

Georgieva, küresel ekonomi için zorlu bir jeopolitik ortamın söz konusu olduğunu belirterek, “Orta Doğu’da büyüyen çatışmadan ve bunun küresel petrol ile doğal gaz piyasalarını istikrarsızlaştırma potansiyelinden endişe duyuyoruz” dedi. Enflasyon oranlarının düşmesine rağmen fiyat seviyelerinin yüksek kaldığını, bunun da düşük büyüme ve yüksek borç ile birleşerek zorlu bir tablo oluşturduğunu vurguladı.

KAMU BORCU ARTIŞININ YARATTIĞI OLUMSUZ DURUM

Artan kamu borcunun ekonomik tabloyu daha da zorlaştırdığını ifade eden Georgieva, özellikle düşük gelirli ülkelerde mali alanın giderek daraldığını belirtti. Ulusal güvenlik endişeleriyle büyük ekonomilerin korumacılığa yönelmesinin ticaret üzerinde olumsuz etkiler yarattığını söyledi.

REFORM VE İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Georgieva, büyüme ve kalkınmanın sürdürülebilir hale gelmesi için reformların önemini vurguladı. İş gücü piyasası, sermaye hareketliliği ve üretkenliğin artırılmasına yönelik adımlar atılması gerektiğini belirten Georgieva, ticaret, iklim ve yapay zeka gibi alanlarda uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.