Kadın çalışanlara erken emeklilik fırsatı: Staj sigortasıyla EYT avantajı nasıl kazanılır?
Sosyal Güvenlik mevzuatında emeklilik için prim ödemesi şartı bulunuyor. Çalışarak ya da isteğe bağlı olarak SGK’ya prim yatırılabilir. Ancak doğum borçlanması gibi yöntemlerle anneler, sigorta sonrası dünyaya gelen çocukları için prim günlerini artırarak erken emekliliğin kapılarını aralıyor.
KİMLER DOĞUM BORÇLANMASI YAPABİLİR?
Sigortalı olarak çalışan anneler (SSK), kendi işini yapan Bağ-Kur’lular ve memurlar doğum borçlanması yapabiliyor. Ayrıca isteğe bağlı sigorta ödeyen Bağ-Kur’lu anneler de bu haktan yararlanabiliyor.
PRİM ŞARTI GEREKLİ Mİ?
Hayır, doğum borçlanması için bir prim şartı bulunmuyor. Ancak borçlanma yapılacak doğumların, sigorta başlangıcından sonra gerçekleşmiş olması gerekiyor. Ayrıca borçlanılacak süre boyunca herhangi bir prim ödemesi yapılmamış olmalı.
DOĞUM BORÇLANMASI EMEKLİLİĞİ NASIL ETKİLER?
Doğum borçlanması, emeklilik yaşını doldurmuş ancak prim günü eksik olan annelerin emekli olmasını kolaylaştırıyor. Örneğin, 3 çocuğu olan bir anne, toplamda 2.160 gün (6 yıl) borçlanarak çalışmadan bu süreyi tamamlayabilir.
NE ZAMAN VE NASIL BORÇLANMA YAPILIR?
Emekliliğe kısa bir süre kala yapılması daha uygun olan doğum borçlanması, ihtiyaca göre süre bazında esnetilebiliyor. Örneğin, 720 gün yerine sadece 100 gün borçlanmak da mümkün. Bu, özellikle az miktarda prim günü eksik olanlar için avantaj sağlıyor.
STAJ SİGORTASI AVANTAJI
Staj sigortası, emeklilik için başlangıç sayılmıyor. Ancak staj sigortası sonrası doğan çocuklar için borçlanma yapılabiliyor. Bu da işe giriş tarihini geriye çekerek emeklilik avantajı sağlıyor. Örneğin, stajını 1996’da yapan ve 2000’de işe başlayan bir anne, bu iki tarih arasında doğan çocuğu için borçlanarak işe başlama tarihini 1998’e çekip EYT kapsamına girebilir.
EVLAT EDİNEN ANNELER DE FAYDALANABİLİYOR
Evlat edinen kadın sigortalılar, çocuğun 2 yaşını doldurmamış olması şartıyla borçlanma yapabiliyor. Aynı şekilde, biyolojik anne de doğum borçlanmasından yararlanabiliyor.
BORÇLANMA MALİYETİ NEDİR?
Doğum borçlanmasının maliyeti brüt asgari ücretin yüzde 32’si üzerinden hesaplanıyor. 2024 itibarıyla bu tutar aylık 6.400 TL olarak belirlenmiş durumda. Ödeme tutarı, asgari ücretteki artışa paralel olarak değişebiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.