Kamu yatırımlarında yeni dönem: Zorunlu durumlar dışında yeni proje onayı yok

Kamu yatırımlarında yeni dönem: Zorunlu durumlar dışında yeni proje onayı yok
Resmi Gazete’de yayımlanan 2025-2027 Yatırım Programı Hazırlıkları Genelgesi’ne göre, kamu yatırım projelerinde, iş dünyası ve yaşam kalitesini artıran altyapı projelerine öncelik verilecek. Tasarruf tedbirleri kapsamında, yalnızca zorunlu durumlarda yeni projeler 2025 Yılı Yatırım Programı'na dahil edilecek.

2025-2027 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları Genelgesi, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan genelgede, makroekonomik istikrarı koruma vurgulanarak, 2024-2028 yıllarını kapsayan On İkinci Kalkınma Planı'nın yürürlüğe girdiği belirtildi. Bu süreçte, kamu harcamalarının dikkatli bir şekilde yönetileceği ve sürdürülebilir büyümenin sağlanacağı ifade edildi.

TASARRUF ÖN PLANDA

Genelgede, "Kamu harcamalarında tasarruf yapılarak enflasyonun düşürülmesi ve fiyat istikrarının korunması, iç tasarrufların artırılması ve kamu mali dengelerinin güçlendirilmesi temel hedeflerdir" ifadeleri yer aldı. Kamu yatırımlarının, toplumsal refaha katkı sağlayacak şekilde düzenleneceği ve ayrılan kaynakların verimli kullanılmasına özen gösterileceği vurgulandı.

ÜRETKEN FAALİYETLERE ÖNCELİK

Kamu yatırımlarında, özel sektör yatırımlarını destekleyici nitelikte projelere ağırlık verileceği belirtilen genelgede, iş ortamını iyileştiren altyapı projelerinin öncelikli olacağı ifade edildi. Genelgede ”Kamu yatırımları, özel sektörle uyumlu şekilde tasarlanacak ve sosyal faydaya dönüşen projelere kaynak aktarılacaktır" denildi.

YENİ PROJE ONAYINA SINIRLAMA

2025 Yılı Yatırım Programı'na yalnızca zorunlu hallerde yeni projelerin dahil edileceği belirtilirken, devam eden projelerin hızla tamamlanmasına öncelik verileceği kaydedildi. Ayrıca, kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması ve mevcut sermaye stokunun maksimum düzeyde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

STRATEJİK PLANLAR DİKKATE ALINACAK

Yatırım hazırlık süreçlerinde, On İkinci Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program’da (OVP) belirlenen hedeflere bağlı kalınacağı vurgulandı. Ayrıca, kamu kurumlarının stratejik planlarının da yatırım tekliflerinde göz önünde bulundurulacağı belirtildi. Projelerin Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na bildirilmesi sürecinde "Kaya" sisteminin kullanılacağı hatırlatıldı.

VATANDAŞLARIN ACİL İHTİYACINA ÖNCELİK

Genelgeye göre, kamu yatırımları için mevcut sermaye stokunun daha etkin kullanılması sağlanacak ve vatandaşların acil ihtiyaçlarını karşılamayan projelere kaynak aktarılmayacak. Ayrıca, "Mevcut kaynaklar, öncelikli sosyal ve ekonomik fayda sağlayacak projelere yönlendirilecektir" denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.