Köpeğiniz varsa hazırlıklı olun! Yıllık vergi dudak uçuklattı

Köpeğiniz varsa hazırlıklı olun! Yıllık vergi dudak uçuklattı
Köpek sahiplerinin her yıl vergi ödemekle yükümlü olduğu Almanya’da, 2025 yılı itibarıyla köpek vergileri yükseldi. 2023 yılında ülke genelinde toplanan köpek vergisi, önceki yıla kıyasla yüzde 1,6 oranında artarak 421 milyon euroya ulaştı.

Almanya’da köpek sahibi olan bireyler, yerel yönetimlerin uyguladığı "Hundesteuer" adı verilen yıllık vergiyi ödemek zorunda. Yaklaşık 10,5 milyon köpeğin yaşadığı ülkede vergi tutarları; şehir, belediye ve eyaletlere göre farklılık gösteriyor. Bu sistem, köpek nüfusunu denetim altında tutmak ve düzenleyici vergi politikalarını uygulamak amacıyla yürürlükte. Federal Maliye Bakanlığı ise köpek vergisinin, köpek sayısını kontrol altında tutmak amacı taşıdığını, köpek sahipliğinin temel ihtiyaçların ötesinde bir sorumluluk olduğunu belirtiyor.

VERGİLERDE KESKİN ARTIŞLAR YAŞANDI

Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, Almanya’da köpek vergilerinden elde edilen gelirler uzun süredir düzenli olarak artıyor. 2023’te toplanan 421 milyon euroluk vergi, 2013 yılındaki 299 milyon euroya kıyasla yüzde 41’lik bir yükselişe işaret ediyor. 2025 yılında ise birçok belediye köpek vergisinde önemli artışlara gitti. Örneğin, Bavyera’daki Landshut kentinde vergi 30 eurodan 60 euroya, Westmünsterland/Bocholt’ta ise 42 eurodan 84 euroya çıkarıldı. Kuzey Ren-Vestfalya’da yer alan Löhne kentinde vergi yüzde 95 artarak 40 eurodan 78 euroya, Gütersloh’da ise yüzde 71 oranında yükselerek 70 eurodan 120 euroya ulaştı.

kopek-vergileri.jpg

BAZI ŞEHİRLERDE VERGİLER AZALTILDI

Buna karşın üç şehirde köpek vergilerinde düşüş yaşandı. Kuzey Ren-Vestfalya'ya bağlı Lage’de yüzde 37 oranında düşürülen vergi 75 euroya indi. Saksonya’da bulunan Zwickau’da vergi 120 eurodan 108 euroya, Saarland’daki Merzig kentinde ise 72 eurodan 69 euroya çekildi.

ŞEHİRLERE GÖRE DEĞİŞEN VERGİ ORANLARI

Köpek vergisi yaşanılan bölgeye göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin; Berlin’de ilk köpek için 120 euro, Hamburg’da 90 euro, Münih’te 100 euro, Köln’de 176 euro, Bremen’de ise 150 euro vergi alınıyor. Paderborn’da bu rakam 72 euro, Ingolstadt’ta ise 65 euro. Stuttgart’ta ilk köpek için 108 euro ödenirken, ikinci köpek için bu rakam 216 euroya kadar çıkıyor. Bazı eyaletler, ikinci ve üçüncü köpekler için ek vergi uyguluyor.

TEHLİKELİ IRKLARA DAHA YÜKSEK VERGİ

Tehlikeli olarak sınıflandırılan köpek ırkları için çok daha yüksek oranlarda vergi talep ediliyor. Rottweiler ve Pitbull gibi ırklar için yıllık vergi 600 euroya kadar çıkabiliyor. Tehlikeli kabul edilen türler eyaletlere göre farklılık gösterebiliyor. Bretten’de bu türler için alınan vergi yılda 1660 euro iken, Monheim am Rhein’da bu rakam 1440 euro, Solingen’de 1200 euro, Siegburg’da ise 1100 euroya kadar ulaşıyor.

kopek-vergi.jpg

REHBER KÖPEKLER VERGİDEN MUAF

Engellilere yardımcı olan rehber köpekler vergiye tabi tutulmuyor. Ayrıca bazı belediyeler, barınaktan sahiplenilen köpekler için belirli sürelerle vergi muafiyeti uygulayabiliyor.

VERGİ ÖDEMEYENLER AĞIR CEZALARLA KARŞILAŞABİLİYOR

Köpek sahiplerinin vergilerini zamanında ödemesi gerekiyor. Aksi takdirde 10 bin euroya kadar para cezası kesilebiliyor. Ancak Kuzey Ren-Vestfalya’daki Ahlen şehri bu uygulamanın dışında kalıyor; burada köpek vergisi ödenmiyor.

MAİNZ, EN YÜKSEK VERGİ ALAN ŞEHİR OLDU

2025 yılı itibarıyla Mainz, ilk köpek için alınan 186 euroluk vergiyle en yüksek orana sahip şehir olarak öne çıkıyor. Mainz’ı 180 euro ile Hagen ve Wiesbaden takip ediyor. Almanya’da köpek vergisi 160 euroyu aşan yedi şehir bulunuyor. Bunlar arasında Bochum (168 euro) ve Bonn (162 euro) da yer alıyor. Başkent Berlin’de yıllık vergi 120 euro iken, Hamburg’da bu tutar 90 euro. Münih, 100 euroluk vergisiyle orta seviyede bulunuyor. Bu durum, köpek vergisinin şehir büyüklüğüne göre değil, belediye politikalarına bağlı olarak belirlendiğini gösteriyor.

İKİNCİ KÖPEKLER İÇİN DAHA FAZLA VERGİ

Birden fazla köpeğe sahip olanlar, ikinci köpekleri için daha yüksek vergi ödemek zorunda. Ortalama vergi tutarı birinci köpek için 90 euro civarındayken, ikinci köpekte bu tutar 140 euroya kadar çıkıyor. Ludwigsburg (312 euro), Wuppertal ve Schorndorf (288 euro), Kirchheim (282 euro) ve Eslingen/Neckar (264 euro) ikinci köpek için en yüksek vergilerin alındığı yerler arasında.

KÖPEK SAHİPLERİNDEN YORUMLAR

Köln’de köpek besleyen Aydilek Sabır, köpek sahiplenmenin hem duygusal hem de maddi anlamda sorumluluk getirdiğini belirterek şunları söyledi: “Benim için maneviyat her şeyden önce geliyor. Eve giren bir köpek kısa sürede ailenin bir ferdi haline geliyor. Elbette maliyeti de var; veteriner hizmetleri oldukça pahalı. Bu yüzden sağlık sigortası yerine her gün kenara küçük miktarlarda para ayırıyoruz. Köln’de köpek vergisi yıllık 170-176 euro arasında değişiyor ve iki taksit halinde ödenebiliyor. Küçük yerleşimlerde bu tutar 70-80 euroya kadar inebiliyor.”

Elif Kale ise köpeği Bulut’u 3 aylıkken sahiplendiğini ve yaklaşık dört aydır birlikte olduklarını belirterek, “Köpek sahiplenmek ciddi bir sorumluluk. Sevgi, ilgi ve zaman gerektiriyor. Aşıları, çipi, sigortası, vergisi gibi işlemler var ama en önemlisi köpeğe ilgi göstermek” dedi.

"VERGİLER TEMİZLİK İÇİN KULLANILIYOR"

Berlinli Florian Rahmel ise son 20 yıldır aralıksız köpek besliyor ve her yıl düzenli olarak vergisini ödüyor. "Aylık 10 euro, yılda 120 euro ödüyorum. Bu paralarla şehirdeki köpek dışkıları ve benzeri atıklar temizleniyor. Dolayısıyla bu vergiyi mantıklı buluyorum" dedi. Artan enflasyon ve özellikle pandemi sonrası köpek mamaları ve veteriner masraflarının üç katına çıktığını söyleyen Rahmel, dar gelirli köpek sahiplerinin bu giderleri karşılamakta zorlandığını da ekliyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.