Kredi kartı borçları alarm veriyor: 1.6 trilyon TL'ye ulaştı!

Kredi kartı borçları alarm veriyor: 1.6 trilyon TL'ye ulaştı!
Kredi kartlarında ödenmesi gereken borç miktarı 1.6 trilyon TL'ye yükseldi. Son bir yıl içinde kart borçları katlanarak artarken, batık borç miktarı üçe katlanarak 42.6 milyar TL'ye ulaştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 6 Eylül itibarıyla bireysel kredi kartı borçları yüzde 0.1 artış göstererek 1.58 trilyon TL'ye yükseldi. Bu borçların 550.6 milyar TL'si taksitli, 1.36 trilyon TL'si ise taksitsiz olarak kayıtlara geçti.

Bireysel kredilerdeki yıllık artış ise yüzde 100 seviyesine çıktı. Bankacılık sektöründe takipteki alacaklar ise önceki haftaya göre 4.3 milyar TL artış göstererek 257.2 milyar TL'yi buldu.

BATIK BORÇTAKİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKİCİ

Takipteki borçların 42.6 milyar TL'si bireysel kredi kartlarından kaynaklanıyor. Geçen yıl aynı dönemde bu borç sadece 11.6 milyar TL seviyesindeydi. Yani bir yılda batık kredi kartı borçlarında yüzde 267 oranında artış yaşandı.

HARCAMA ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞİYOR

Merkez Bankası verilerine göre, banka ve kredi kartı harcama tutarı 324.4 milyar TL'ye yükseldi. Kartlı harcamalarda Ağustos ayında 335.8 milyar TL ile rekor kırıldı. Market ve AVM'lere 53.9 milyar TL, gıda harcamalarına ise 21.8 milyar TL ayrıldı. Öte yandan, eğitim, kırtasiye ve yapı malzemeleri gibi sektörlerde harcamalar artarken, elektronik ve akaryakıt harcamaları düştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.