Kredi ve kart borçlarında yük hafifliyor! 60 aya kadar vade imkanı geldi

Kredi ve kart borçlarında yük hafifliyor! 60 aya kadar vade imkanı geldi
Enflasyonla birlikte artan kredi ve kart borçları, ödemekte zorlanan vatandaşlar için büyük bir sorun haline gelmişti. Bankalar, kart borçları için 60 aya kadar vade imkanı sunarak yapılandırma sürecini başlattı.

Kart borcunu ödeyemeyenler uzun zamandır bankaların yapılandırma kampanyalarını takip ediyordu. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank, yapılandırma kampanyasına ilk başlayan bankalar oldu.

Kamu bankaları şimdiden 1.5 milyar liralık borcu yapılandırdı. Özel bankalarda ise İş Bankası ve Akbank ilk sıralarda yer alıyor. Bu bankalar, kredi kartı borcunu ödeyemeyen vatandaşlar için büyük bir fırsat sunuyor.

YAPILANDIRMADA FAİZ ORANLARI

Vatandaşlar, banka şubelerine giderek hem kredi kartı hem de ihtiyaç kredisi borçlarını 60 aya kadar yeniden yapılandırabiliyor. Kart borcu yapılandırmasında faiz oranı yüzde 3.11 olarak belirlendi. Merkez Bankası'nın referans faizi baz alınarak uygulanan bu oranlar, faizlerin düşmesi durumunda yeniden yapılandırma imkanı sunuyor.

1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecek olan yeni faiz oranları, kredi kartı borcunun miktarına göre değişiklik gösterecek. Dönem borcu 25 bin liranın altında olanlar için faiz oranı yüzde 3.50, 25 bin-150 bin lira arasındaki borçlarda yüzde 4.25 ve 150 bin liranın üzerindeki borçlar için yüzde 4.75 olacak.

YAPILANDIMA ŞARTLARI NELER?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), kredi ve kart borcunu ödemekte zorlanan vatandaşlar için yapılandırma imkanını duyurmuştu.

Borçlarını yapılandıranlar, taksitlerini asgari ödeme tutarına ekleyerek ödeyebilecekler. Ancak borcun yarısı ödenmeden kart limitleri artırılamayacak. Ayrıca, 30 günden fazla geciken ihtiyaç kredisi ödemeleri de yapılandırılabilecek, fakat başvuruların 1 yıl içinde yapılması şart.

ÖDEME PLANI DETAYLARI

Örneğin, 50 bin liralık bir kredi kartı borcunun 12 ay vade ile yapılandırılması durumunda aylık taksit tutarı 5 bin 340 lira olurken, toplam geri ödeme 64 bin lirayı buluyor. Aynı borcun 60 aya yayılması durumunda ise aylık taksitler 2 bin 228 liraya düşerken, toplam geri ödeme 133 bin liraya ulaşıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.