Kuyumculara sahte altın tuzağı! Sahte altın nasıl anlaşılır?
Hatay'ın İskenderun ilçesinde, 6 adet 1 gramlık sahte altını üç farklı kuyumcuya satan kişi, polis tarafından yakalandı.
Hatay Emniyet Müdürlüğü'nün dolandırıcılık suçlarına yönelik yürüttüğü operasyon kapsamında, 19 Şubat'ta Savaş Mahallesi'nde gerçekleşen olayla ilgili olarak M.Ö. isimli şüpheli gözaltına alındı.
Yapılan aramalarda şüphelinin üzerinde 6 sahte külçe altın bulundu. Adliyeye sevk edilen M.Ö., 22 Şubat'ta çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR?
Altın, manyetik özelliklere sahip bir madde değildir, bu nedenle mıknatısa yaklaştırıldığında çekim yapmaz.
Gerçek altın takılar, imitasyon olanlara göre daha yoğun ve ağırdır.
Altına dokunduğunuzda, gerçek altın yumuşak bir his verir.
Altının sesi, bir cam yüzeye atıldığında tiz bir ses çıkaran sahte ürünlerden farklıdır; gerçek altın tok bir ses çıkarır.
Altının üzerinde, belirli bir ayar numarası (14, 22 vb.) ve üreticiye ait bir damga bulunmalıdır; bu, sahtelik olasılığını ortadan kaldırır.
Gerçek altın, mihenk taşı adı verilen özel bir taşla sürtülerek test edilebilir.
Ayrıca, ayar suyu kullanılarak altının saf olup olmadığı kontrol edilebilir.
Altın, ateşe maruz kaldığında rengini veya şeklini değiştirmez, koku da yaymaz. Ancak sahte altın erir ve rengini kaybeder.
Kuyumcular odası ve ayar evlerinde bulunan özel ölçüm cihazlarıyla yapılan testler, gerçek altının tespit edilmesinde etkili bir yöntemdir.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.